Budućnost forenzičke nauke
0

Analizom dlake novim laserom se može utvrditi šta ste doručkovali

Sarajevo-x.com
Naučnici pomoću novog lasera mogu utvrditi šta ste jeli da doručak analizirajući samo jednu vlas vaše kose.

Laserskom zrakom je moguće provesti hemijsku analizu koja omogućava naučnicima da saznaju šta je i kada neka osoba jela. Nevjerovatno je i to što analizom dlake mogu otkriti gdje je osoba bila i kuda se kretala.

Prethodnim tehnikama je dolazilo do spaljivanja uzoraka kose, ali nova metoda prodire u uzorke, razbija ih i omogućava preciznija očitanja. Naučnici se nadaju da bi se laser mogao koristiti u forenzičke svrhe. Mogli bi ih koristiti i biolozi kako bi analizirali fosilne ostatke prahistorijskih životinja i saznali čime su se hranile.

Standardna hemijska analiza podrazumijeva uzimanje uzoraka i stavljanje u masovne spektrometre, mašine koje identifikuju uzorke i mjere njihovu težinu. Do sada su se laseri koristili za stvaranje malih uzoraka širine 50 mikrona, ali su ih i spaljivali jer je zraka bila suviše snažna. Tim naučnika iz američke Nacionalne laboratorije Pacific Northwest je riješio problem koristeći ultraljubičaste zrake.

"Ugljik koji unosite je prisutan i u vašoj kosi, tako da je moguće otkriti njegov nivo. Ukoliko ste putovali, mogao bih pretpostaviti u kojim ste zemljama bili i šta ste jeli", rekao je vodeći naučnik i geohemičar Jim Moran.

Trenutno se istraživanje fokusirano na ugljik u uzorcima, ali eksperti najavljuju proširenje svoje analize.

"Ugljik otkiva šta ste jeli, a azot vam govori da li se radi o mesu ili biljkama", izjavio je geohemičar Aley Sessions sa Univerziteta Caltech.