Pentagon odobrio
0

Američki vojnici na Twitteru, blogovima i Facebooku

Sarajevo-x.com
Američki vojnik surfa tokom patrole u Iraku
Američki vojnik surfa tokom patrole u Iraku
Američki Pentagon je odobrio da američki vojnici na terenu širom svijeta mogu koristiti socijalne mreže i servise poput Twittera i blogova, ali i osvježavati svoje Facebook stranice putem američke javne vojne mreže i to u skadu sa novom politikom. Ova odluka je donesena nakon sedmomjesečnog istraživanja kojim je zaključeno da su koristi socijalnih medija mnogo veće od rizika koji se vežu uz slobodne 2.0 web siteove koji su popularni među mladom generacijom vojnika.

Prije ovakve odluke, Pentagon se brinuo da YouTube ili neki drugi društveni mediji mogu zauzeti neophodne kapacitete mreža američke vojske ili da nepažljivi unosi mogu otkriti neke vojne tajne.

Nova politika koju je američka vojska otkrila u petak, dozvoljava komandantima ovlasti da stanu u odbranu od zlonamjernih aktivnosti kao što su cyber napadi, ili da zabrane pristup web siteovima sa pornografijom, kockanjem ili sadržajem koji se veže za poticanje na mržnju.

Komandanti također mogu blokirati pristup socijalnom umrežavanju ako je to potrebno da se zaštiti misija ili dovoljna propusnost internet mreže, ali i to samo na privremenoj osnovi.

"Ova direktiva prepoznaje važnost balansiranja prigodnih sigurnosnih mjera dok se u isto vrijeme povećavavaju do maksimuma sposobnosti koje donose internet alati 21.stoljeća", izjavio je zamjenik Sekretara za odbranu SAD-a, William Lynn.

Socijalne mreže i drugi internet servisi su postali integrativni faktor unutar američkog ministarstva odbrane ali i dalje prema široj javnosti, objavio je Pentagon.

Američki marinci su u augustu ove godine dobili obnovljenu zabranu korištenja Twittera i drugih socijalnih mreža, dok se ostatak armije kretao ka tome da olakša restrikcije.

Zvaničnici vojske su objavili da će marinci ipak morati umanjiti restrikcije koje su nametnuli i urediti svoje propise u skladu sa novom politikom.

Američka vojska najnovijim potezom odaje priznanje socijalnim medijima kao najvažnijim za uspostavljanje kontakta sa mladom generacijom ljudi, bilo u okviru same vojske ili u široj publici.

Visokorangirani vojni zvaničnik admiral Mike Mullen, na primjer, ima veliki broj posjetitelja koji ga prate na Twitteru, dok je za mnoge vojne porodice Facebook postao životna veza sa njihovim članovima koji su angažirani negdje u inozemstvu.

I ova nova politika, sa njenim novim odredbama, najprije je najavljena na Twitteru, i to na profilu Pricea Floyda, glavnog zamjenika pomoćnika sekretara odbrane za javne poslove.