Tehnologija
16

Alcatelov smartphone Idol 4S je pristupačan i fokusiran na virtuelnu realnost

Klix.ba
Kompanije Xiaomi i Huawei već duže vrijeme kvare posao Samsungu na tržištu smartphonea, a sada se južnokorejski gigant mora brinuti i zbog Alcatela.

Alcatel je na Mobile World Congressu u februaru najavio svoj smartphone Idol 4S, koji je nasljednik izuzetno uspješnog modela Idol 3. Radi se o uređaju čije pakovanje služi kao VR headset, a koji košta do 399.99 dolara.

Kompanija je platično kućište Idola 3 zamijenila kombinacijom stakla i metala, što Idolu 4S daje moderan i elegantan izgled kojim podsjeća na Samsung Galaxy S7. Uređaj koristi operativni sistem Android 6.0.1 Marshmallow sa Alcatelovim interfejsom. Smartphone posjeduje 5,6-inčni Quad HD AMOLED ekran sa blago zaobljenim ivicama, 32 GB interne memorije, microSD slot koji podržava karticu do 200 GB memorije, dva SIM slota, 3 GB RAM-a i bateriju od 3.000 mAh.

Jedina mana bi mogao biti prosječni Qualcommov Snapdragon 652 procesor s osam jezgara, koji je daleko iza procesora Snapdragon 820 koji je dio svakog ovogodišnjeg uređaja s Androidom iz premium segmenta. Smartphone će definitivno odlilčno funkcionisati prilikom standardne upotrebe, no, tek će se vidjeti kakvo će biti VR iskustvo.

Iznad i ispod ekrana su dva naprijed okrenuta JBL zvučnika od 3,6 W. Na stražnjoj strani ispod kamere je senzor za otisak prsta.

Kada je riječ o kamerama, naprijed se nalazi kamera od 8, a nazad od 16 megapiksella s autofokusiranjem i mogućnošću snimanja 4K videa.