Postignut sporazum
42

SpaceX će prevoziti ruske kosmonaute na ISS nakon dogovora sa NASA-om

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Američki i ruski astronauti će dijeliti prostor na istoj svemirskoj letjelici nakon što su NASA i Roskosmos danas postigli sporazum koji je uslijedio nakon višemjesečnih diskusija.

Dva mjesta tokom dva lansiranja ruske svemirske letjelice Soyuz rezervirana su za NASA-ine astronaute, od kojih bi prvi trebao da poleti sa ruskog kosmodroma u Kazahstanu u septembru.

Ruski kosmonauti će se pridružiti NASA-inim astronautima tokom dvije naredne SpaceX misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), što će biti prvi put da se Rusi ukrcaju na jednu od relativno novijih svemirskih letjelica Crew Dragon kompanije SpaceX.

NASA je zadatak dodijelila astronautu Franku Rubiou u misiji Soyuza u septembru, a astronaut Loral O'Hara pridružit će se kasnijem letu. Roskosmos šalje kosmonauticu Annu Kikinu na let SpaceX-a u septembru, a Andrei Fedya će letjeti na misiji SpaceX-a u proljeće 2023. godine.

Sporazum koji ne uključuje nikakvu razmjenu plaćanja između dvije zemlje, već je mjesecima opterećavao NASA-u i Roskosmos usred rastućih tenzija između SAD-a i Rusije zbog rata u Ukrajini.

NASA je u više navrata govorila da tenzije na terenu nisu imale utjecaja na saradnju zemalja u svemiru, iako je ISS, kojim zajednički upravljaju NASA, Roskosmos i nekoliko drugih svemirskih agencija, postao predmet ratoborne retorike koju su pokrenuli ruski političari. Dmitry Rogozin, koji je danas smijenjen sa pozicije šefa Roskosmosa, zaprijetio je da će se Rusija u potpunosti povući iz saradnje na ISS-u.

NASA je u saopćenju istakla da je potpisivanje sporazuma o "podjeli vožnje" s Rusijom ključno za osiguranje "nastavka sigurnih operacija" ISS-a.

"Stanica je dizajnirana da bude međuzavisna i oslanja se na doprinose svake svemirske agencije da bi funkcionirala. Nijedna agencija nema sposobnost funkcioniranja nezavisno od druge", navodi se u saopštenju NASA-e.

Takvi sporazumi o podjeli vožnje bili su uobičajeni tokom dvodecenijske historije ISS-a. Nakon što je NASA povukla program Space Shuttle 2011. godine američki astronauti morali su se u potpunosti osloniti na sjedišta na letjelicama Soyuz za pristup ISS-u. To je prekinuto tek nakon što je SpaceX-ov Crew Dragon postao operativan 2020. godine.