scitech
91

Sarajevo: AD "Orion" organizirao javno posmatranje otvorenog neba

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Astronomsko društvo (AD) "Orion" večeras je organiziralo javno posmatranje otvorenog neba na platou Skejt parka u sarajevskom naselju Marijin Dvor.

Sudionici ovog nesvakidašnjeg događaja bili su u prilici da, uz korištenje dva teleskopa (Dobson 8" i Meade LK90 8"), posmatraju planete Sunčevog sistema - Merkur, Saturn i Neptun, kao i Mjesec (Zemljin pratilac), te još neke od sjajnih "Deep Sky" objekata na otvorenom nebu.

Kako je Feni kazala potpredsjednica AD Orion Adela Subašić-Kopić, ovim javnim posmatranjem Orion se pridružio obilježavanju mjeseca Johna Dobsona (1915.-2014.), amaterskog astronoma koji je vlastitim angažmanom na tom polju zadužio brojne "sljedbenike", te, istovremeno, i međunarodnim aktivnostima pod nazivom "Sidewalk Astronomy (Ulična astronomija).

Dodala je da je ovo jedno u nizu javnih posmatranja koje se organizira u glavnom gradu BiH, naglašavajući da je u fokusu AD Oriona, koji baštini 53-godišnju tradiciju ranijeg astronomskog društva, pitanje obnove opservatorija na Trebeviću.

Okupljeni građani - sudionici javnog posmatranja bili su su u prilici družiti se i razgovarati s organizatorima o različitim kosmičkim pojavama, planetama, sazviježđima i drugim zanimljivim temama.