"Stražare" kod baza
27

Rusija obučava delfine u vojne svrhe

D. B.
U aprilu prošle godine su se pojavili izvještaji da je 2016. ruska vojska tražila pet delfina kako bi ih trenirala u vojne svrhe, a nakon toga je 2017. ruska televizija saopćila da ova zemlja eksperimentiše s beluga kitovima, fokama i delfinima u svrhu čuvanja ulaza u svoje baze. Novi izvještaj Science Alerta je u fokus stavio upravo delfine.

U članku se navodi da ruska vojska regrutuje delfine u svrhu odbrane pomorske baze Sevastopol u Crnom moru. Citirajući britansko ministarstvo odbrane, autori su naveli da se "obučeni morski sisari" čuvaju u torovima kako bi se ronioci odvratili od zabranjenih područja. Britanski obavještajni podaci pokazuju da su se ti torovi udvostučili u proteklim sedmicama, što znači da su ruske vlasti regrutovale još delfina. Ovi sisari se mogu koristiti za obavještavanje ruskih snaga o prisustvu ronioca u vodi pa čak i za "označavanje" uljeza kako bi ih bilo lakše uočiti.

Prednost delfina je u tome što niko ne može plivati brže od njih, tako da su brži i od najboljih ronioca. Delfini dostižu impresivnu brzinu u vodi od gotovo 30 km/h, dok čovjek može plivati brzinom do 10 km/h. Science Alert piše da bi Rusi mogli imati sedam delfina u služi oko svoje luke, kao i da se te životinje mogu transportovati u specijalnim kavezima do drugih baza što znači da mogu biti operativni na više od jedne lokacije.

Vjeruje se da ruska mornarica godinama koristi morske sisare kao što su špijunski kitovi uočeni u prošlosti, koji su nosili rusku opremu. Ove životinje su posebno prijateljski nastrojene prema ljudima.

Američka mornarica također obučava morske sisare za pronalazak opreme izgubljene u moru i otkrivanje uljeza koji ulaze u zabranjena područja. Delfini su poznati po otkrivanju mina bolje i brže od bilo koje mađine, a njihovi "sonari" ih čine veoma korisnim u oblastima blizu obale u poređenju s mehaničkim sistemima koji imaju problema s prevelikom bukom koju stvaraju brodovi i valovi.