Nauka
32

Zubi bi se mogli ponovno uzgojiti pomoću urina

Klix.ba
Kineski naučnici predviđaju da bi pomoću matičnih ćelija dobijenih iz urina mogli pomoći ljudima da vrate izgubljene zube.

Kineska akademija nauka stvorila je u miševima strukture nalik zubima i smatra da će se jednoga dana ovi "zubni pupoljci" moći presaditi ljudima koji su izgubili svoje zube.

Ove strukture su prvo čvrsto tkivo razvijeno tehnikom pomoću koje se odbačene ćelije iz ljudskog otpada pretvaraju u matične ćelije. Naučnici su novi sistem iskoristili kako bi uzgojili sićušne strukture nalik zubima, koje su ubacili u miševe.

Matične ćelije dobijene su iz urina, na osnovu ranijih studija koje ukazuju da odbačene ćelije u ljudskom otpadu mogu postati pluripotentne matične ćelije (iPSCs).

Iz ovih ćelija mogu se dobiti različiti tipovi ćelija, poput neurona ili ćelija srčanog mišića.

Duanqing Pei, sa Kineske akademije nauka, stvorio je ove strukture tjerajući iPSCs da imitiraju dva različita tipa ćelija: ćelije epitela i mezenhimalne ćelije.

"Primitivni organi nalik zubima su strukturno i fizički nalik ljudskim zubima", kaže Pei.

Istraživači vjeruju da bi podešavanjem smjese ćelija i stanja kulture tkiva mogli riješiti sve probleme. Teoretski, mogli bi uzgojiti potpuno funkcionalnu zamjenu za pravi zub.

Ćelije stvorene iz urina pacijenta organizam neće odbaciti, budući da potječu iz njegovog vlastitog ćelijskog materijala, saopćili su naučnici, a smatraju da će iPSCs biti veliki izvor nade za regenerativnu medicinu.