Pogrešno mišljenje
7

Zapanjujuće saznanje o empatiji kod pacova možda je ključ za razumijevanje sociopata

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dosadašnje istraživanje pokazalo je da pacovi, koji su mahom ozloglašeni, pomažu drugim jedinkama u nevolji, kao i da uzvraćaju uslugu onima koji su im nekada priskočili u pomoć. Možda je vrijeme da se preispitaju loša mišljenja o glodavcima.

Rezultati nove studije ne samo da dodatno potvrđuju da pacovi posjeduju moć empatije, već svjedoče i o tome da se izbjegavaju međusobno povrijeđivati.

Studija je objavljena početkom ovog mjeseca u časopisu Current Biology, a obuhvatala je pacove izdresirane da povlačenjem ručica dođu do šećernih poslastica. U slučajevima gdje je ručica zadala blagi elektrošok susjednoj jedinki, nekolicina bi pacova prestala istog trenutka dodirivati tu ručicu, prebacivši se na neku drugu, prenosi u navodu National Geographic.

Nagon da se očuva dobrobit druge jedinke regulisana je prednjim cingularnim korteksom kod ljudi, dok su daljnji eksperimenti pokazali da ovaj dio mozga ima istu funkciju i kod pacova, što je prvi naučni dokaz da prednji cingularni korteks služi drugim bićima u te svrhe.

Ova sličnost između mozga ljudi i pacova je uzbudljiva iz nekoliko razloga. Najprije, ukazuje da je osjećaj za dobrobit drugih duboko ukorijenjen u evolucijskoj historiji sisavaca. Osim toga, ovo saznanje moglo bi rasvijetliti uzrok poremećaja ličnosti kao što je sociopatija gdje je prednji cingularni korteks oštećen.

Stručnjaci se nadaju da će pomoću ovih novih podataka uspjeti donekle pronići u mogućnost stvaranja osjećaja za dobrobit drugih kod osoba koje pate od antisocijalnih poremećaja, za čiji nagon za nasiljem ne postoje djelotvorni lijekovi.