Nauka
8

Vojska lansirala raketu, građani mislili da je riječ o NLO-u

Klix.ba
Građani američke države Floride u srijedu su na nebu ugledali neobičnu pojavu zbog koje su se neki uplašili, a drugi pak radovali.

Pored skoro uobičajne panike i svjedočanstava koja govore o neidentificiranom letećem objektu kojim upravljaju jednako misteriozni piloti, informisani građani su sa divljenjem posmatrati objekat koji je za njih bio poprilično identificiran.

Naime, istoga dana sa lansirne rampe u vazdušnoj bazi Cape Canaveral poletjela je raketa Atlas V koja je nosila letjelicu u vlasništvu američke mornarice. Riječ je o vojnom satelitu koji bi trebao poboljšati komunikacijske sposobnosti američke vojske.

Zbunjenost građana može se opravdati neobičnim tragom kojeg je raketa ostavljala iza sebe, a koji je uslovljen posebnim vremenskim karakteristikama, ali i satom uzlijetanja koje je obavljeno u ranu zoru. Također, trag iza rakete odavao je iluziju da se ista kreće horizontalno što nikako nije bio slučaj s obzirom da se raketa kretala dijagonalno prema svojoj destinaciji na visini od oko 35.000 kilometara.