Liječenje u prirodi
0

Voćne mušice kupaju jaja u alkoholu kako bi zaštitile mlade

Klix.ba
Potvrđujući staru maksimu da je alkohol uzrok i rješenje svih životnih problema, voćne mušice pribjegavaju genijalnoj strategiji zaštite svojih nerođenih mladunaca od parazita. One jednostavno snose jaja direktno u alkohol, što rješava sve probleme, piše Guardian.

Istraživač koji je odlučio da to proširi u naučno objašnjenje je genetičar Todd Schlenke iz Emoryja. On i njegov tim primijetili su da voćne mušice prepoznaju prisustvo minijaturnih parazitskih osa koje pokušavaju ubrizgati vlastita jaja u larve voćnih mušica i, po mogućnosti, pojesti mlade voćne mušice.

Kako bi se zaštitile od ovoga, voćne mušice koriste prirodni imunitet na alkohol koji su stekle jedući gljive i bakterije sa truhlog i fermentiranog voća. Ose, s druge strane, nemaju nikakvu sličnu zaštitu te, ukoliko ubrizgaju svoja jaja u larve u okolini bogatoj alkoholom, njihovi mladi će vrlo brzo uginuti usljed izloženosti toksinima.

"Odrasle mušice mogu predvidjeti opasnost od infekcije svojih mladih te ih liječe tako što ih polažu u alkohol. Otkrili smo da se ovakvo ponašanje dijeli među različitim vrstama mušica, što bi moglo dokazati da je korištenje toksina iz okoline za liječenje potomstva rašireno u čitavom životinjskom svijetu. Naši podaci ukazuju na to da mušice mogu razlikovati i sićušne morfološke razlike između mužjaka i ženki osa te čak i između različitih vrsta osa.

Larve voćnih mušica podižu nivo alkohola u svojoj krvi, kako bi ose koje žive u njihovoj krvi patile.

Kada pomislite na imunološki sistem, obično pomislite na krvne ćelije i imunološke proteine, ali i ponašanje može igrati veliku ulogu u imunološkoj odbrani organizma", objasnio je Schlenke.

Što je najzanimljivije, ova neobična odbrambena strategija nije stečeno ponašanje. Čak su i voćne mušice, koje se nikada ranije nisu susrele sa osama, znale da trebaju položiti jaja u alkohol.

"Voćne mušice očito mijenjaju svoje reproduktivno ponašanje u prisustvu osa. Alkohol je toksičan i za njih, ali su ose mnogo veća opasnost nego alkohol. Mušice sa kojima smo mi radili nisu nikada vidjele ni susrele ose u svom životu, a nisu čak ni njihovi preci - stotinama generacija unazad. Ipak, mušice su odmah prepoznale ose kao opasnost kada su stavljene u isti kavez sa njima. Ovaj me rezultat prilično iznenadio. mislio sam da će mušice vjerovatno koristiti očni sistem kako bi locirale ženke osa. Međutim, njihove su grupice očiju više usmjerene detekciji pokreta nego slikama. Testirali smo veliki broj vrsta mušica i shvatili da svaka vrsta koja koristi truhlo voće za ishranu postavlja svoje mlade u alkohol, kako bi bili zaštićeni od osa. Korištenje lijekova u prirodi bi moglo biti mnogo raširenije nego što se do sada mislilo", kaže Schlenke.