Promjene u prirodi
25

Virtualna šuma efikasno pojašnjava negativne efekte klimatskih promjena

Dž. L.
U pokušaju da pojasne efekte klimatskih promjena, naučnici s Univerziteta Pennsylvania kreirali su virtualnu šumu u kojoj prikazuju kakve promjene bi priroda mogla pretrpjeti i već trpi zbog ljudskog nemara.

Istraživači su kombinirali mnoštvo podataka o klimatskim promjenama, ekologiji i vegetaciji, a kako bi stvorili virtualnu šumu, odnosno dva različita buduća scenarija utjecaja klimatskih promjena na prirodu.

U virtualnoj šumi korisnici mogu detaljno istražiti biljni svijet u sadašnjosti, ali i otkriti kako bi mogle izgledati šume u budućnosti, pogođene klimatskim promjenama.

Nakon što stave VR naočale korisnici ulaze u šumu gdje se mogu upoznati o svakoj vrsti drveta i drugim šumskim biljkama. Omogućen im je pogled iz raznih uglova.

Tim naučnika ističe da njihov virtualni šumski ekosistem može olakšati komunikaciju između stručnjaka, kreatora politika i šire javnosti. Oni potiču korisnike da istražuju koje vrste drveća opstaju i uspijevaju u svakom budućem scenariju, a s ciljem shvatanja klimatskih promjena u sadašnjosti.