Nauka
87

Video koji šokira: Čimpanze u Africi pokazuju ritualno ponašanje

Klix.ba
Snimci čimpanzi u zapadnoj Africi ponudili su novo viđenje prošlosti ljudske vrste zbog činjenice da nama srodne životinje na videima iskazuju neobično ponašanje koje asocira na rituale.

Čimpanze su primijećene i snimljene kako kamenjem gađaju šupljine stabala u kojima je naknadno pronađeno akumulirano kamenje.

Drugim riječima, čimpanze pokazuju tragove ponašanja koje se ne može dovesti u vezu niti sa potragom za hranom, niti sa procesom parenja. Kamenje u šupljinama stabala predstavlja ponašanje koje se može prepoznati kao ritual ili rana faza religije.

Slaganje kamenja neodoljivo podsjeća na primitivne ritualne objekte zabilježene u ranim razdobljima čovječanstva.

Ponašanje je zabilježeno zahvaljujući skrivenim kamerama koje se aktiviraju nakon detekcije pokreta. Ono što je snimljeno zapanjilo je grupu naučnika uključujući Lauru Kehoe.

"Ništa slično nismo vidjeli ranije i zaista sam se naježila", rekla je Kehoe opisujući iskustvo promatranja fascinantog videa.

Naučnici odavno znaju da čimpanze u svakodnevnom životu koriste kamene alate i grane kako bi olakšali lov na insekte ili otvaranje tvrdih oraha. Također, posmatrano je ponašanje gdje mužjaci udaraju od stabla kako bi pokazali nadmoć.

Ali bacanje kamenja prema stablima i njihovo akumuliranje unutar istih je apsolutno novo otkriće koje otvara uvid u prošlost naše vrste koja je možda upravo na ovakav način počela da razvija nešto što će se kasnije pretvoriti u religije.

Rezultati istraživanja objavljeni su 2. februara u naučnom magazinu Nature.