Nauka
0

Uskoro moguće brisanje traumatičnih sjećanja

Sarajevo-x.com
Baš kao u filmovima naučne fantastike, naučnici nas uvjeravaju da će uskoro moći biti moguće brisati iz sjećanja bolna sjećanja i u to u okviru novih načina liječenja fobija i stresa.

Neurobiolozi iz Medicinskog koledža u Georgiji vjeruju da bi kod miševa uskoro mogli selektivno eliminisati sjećanja, bez ikakve štete za njihove mozgove.

Nove tehnike fokusiraju se na protein koji je najvažniji u formiranju sjećanja. Kad bi se kod miševa postigla veća proizvodnja ovog "memorijskog molekula" u toku prisjećanja na uznemirujući događaj, određena sjećanja mogla bi biti uklonjena.

Ovi planovi posjećaju na film "Vječni sjaj nepobjedivog uma" u kojem likovi koje glume Kate Winslet i Jim Carrey, nakon bolnog prekida, odluče izbrisati sjećanja o onom drugom.

Ipak, naučnici ističu da bi "brisanje" bilo primjenjivano samo na "traumatična sjećanja".

"Sjećanja su odličan učitelj i očigledno su krucijalni za preživljavanje i adaptaciju. Selektivno uklanjanje traumatoloških sjećanja na rat ili neželjeni strah mogli bi pomoći mnogima da bolje žive," objasnio je vođa projekta, doktor Joe Tsien za magazin Neuron.

Uprkos postignućima u testiranju nad miševima, doktor je upozorio da bi mogle proći godine prije nego se isto mogne primijeniti na ljudske, mnogo komplikovanije mozgove.