Nauka
0

U Hrvatskoj više od 1,2 miliona korisnika interneta

NINA
U Hrvatskoj je sredinom ove godine oko 35 posto populacije starije od 35 godina, odnosno više od 1,2 miliona stanovnika, koristilo internet najmanje jednom mjesečno, pokazuju rezultati istraživanja agencija GfK.

Hrvatska je tako u rangu s Češkom, u gornjem dijelu liste od gotovo 40 zemalja, dok je na primjer u Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Finskoj i Islandu taj postotak preko 70 posto.

U Sloveniji se 50 posto populacije koristi internetom, a ostale tranzicijske zemlje imaju manji udjel internetske populacije nego li je to u Hrvatskoj. U istraživanju provedenom tokom jula na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika, ustanovljeno je da je najviše korisnika interneta u Zagrebu i okolici - 36 posto, a regije sa značajnijom zastupljenošću su i Dalmacija (24 posto) te Istra, Primorje i Gorski Kotar (14 posto).

Najviše korisnika izjavilo je da internet koristi zbog e-maila, njih čak 69 posto, a potom slijedi informiranje o dnevnim događajima i čitanje novina te traženje literature. Sedmično do pet sati internetom se koristi 53 posto korisnika, a više od 10 sati njih 11 posto.