Pronađena u Dorsetu
50

U Engleskoj izložena lobanja ogromnog "morskog čudovišta", traži se ostatak skeleta

D. B.
Lobanja kolosalnog "morskog čudovišta", koja je pronađena na Jurskoj obali u Engleskoj, izložena je u Dorsetu.
Riječ je o lobanji dugoj dva metra, koja pripada pliosauru, jednom od najopasnijih predatora koji su živjeli na Zemlji. Javnost sada može vidjeti lobanju morskog reptila staru 150 miliona godina, koja je izložena u Kimmeridgeu u Dorsetu nedaleko od mjesta na kojem je nađena.
Foto; Tony Jolliffe/BBC
Foto; Tony Jolliffe/BBC

Ostatak skeleta pliosaura bi mogao još uvijek biti u stijenama, što daje nadu da će u narednom periodu biti pronađen.

Lobanju su otkrili entuzijasti na plaži nedaleko od Kimmeridge Baya, nakon čega ju je tim pažljivo i iskopao s polovine stijene. Misiju je predvodio Steve Etches po kojam je nazvan muzej. On se posebno raduje zbog prilike da lobanju vide djeca.

Lobanja pliosaura jedan je od najkompletnijih primjeraka koji su ikad pronađeni te je izvrsno očuvana pa stoga nije potrebno mnogo mašte da se zamisli kako je zapravo izgledala "ultimativna mašina za ubijanje".

Foto: BBC
Foto: BBC

Ogromne čeljusti pliosaura podsjećaju na krokodilske te sadrže 130 oštrih zuba, a rupe u lobanji su bile ispunjene ogromnim mišićima. Istraživači procjenjuju da je snaga ugriza jednaka onoj koju ima T. Rex pa je stoga pliosaur dobio nadimak "morski Rex".

Reptil je mogao narasti 10 do 12 metara u dužinu, a okeanom je plivao koristeći četiri velika uda u obliku vesla. Uprkos tome, kretao se veoma brzo i plijen ubijao jednim ugrizom, a potom ga odmah gutao bez žvakanja.

Foto: BBC
Foto: BBC

Etches je kazao da je pliosaur bio u vrhu lanca ishrane te da se ponekad hranio i vlastitom vrstom. Ugrizi ove vrste su vidljivi na kostima drugih fosila.

Ako se skelet pliosaura još uvijek nalazi u glini litice, istraživači su u utrci s vremenom zbog obale koja brzo erodira. Etches želi doći do skeleta prije nego bude izgubljen u moru zauvijek.