Poput brata blizanca
32

Teleskop Kepler otkrio planetu sličnu Jupiteru

D. B.
Teleskop Kepler američke svemirske agencije NSA otkrio je novu planetu iako su njegove operacije prekinute još prije četiri godine.

Međunarodni tim astrofizičara je koristeći NASA-in teleskop Kepler, koji je prestao s radom 2018. godine, otkrio egzoplanetu sličnu Jupiteru, koja je udaljena 17.000 svjetlosnih godina od Zemlje. To znači da je riječ o najdaljoj egzoplaneti koju je Kepler ikada pronašao. Riječ je o egzoplaneti s oznakom K2-2016-BLG-0005Lb, koja je uočena u podacima koje je Kepler zabilježio 2016. godine. Tokom svog životnog vijeka Kepler je pronašao više od 2.700 potvrđenih planeta.

"Kepler je mogao funkcionisati bez obzira na vrijeme ili doba dana, a to nam je pomoglo da precizno odredimo masu egzoplanete i njenu orbitalnu udaljenost od njene zvijezde. To je zapravo Jupiterov identični blizanac kada je riječ o masi i poziciji u odnosu na sunce čija masa iznosi oko posto od 60 mase našeg Sunca", izjavio je Eamonn Kerins, astronom s Univerziteta Manshester u Velikoj Britaniji.

Astronomi su uzbuđeni zbog otkrića nove egzoplanete, posebno zbog činjenice da Kepler odavno nije u funkciji te da nije dizajniran da otkriva planete metodom mikrolensinga. Inače, Keplerova misija je produžavana nekoliko puta, a bez goriva je konačno ostao 30. oktobra 2018. godine.

Ipak, NASA priprema tsvemirski teleskop Nancy Grace Roman koji će moći koristiti mikrolensing za proučavanje egzoplaneta, a isti slučaj je i sa misijom Euclid koju planira Evropska svemirska agencija.

Ove misije će nastaviti Keplerov rad, a ponudit će nova saznanja o našem Sunčevom sistemu te mogućnosti testiranja ideja o tome kako se formiraju planete. To će zapravo biti početak novog uzbudljivog poglavlja u potrazi za drugim svjetovima.