Zadivljujući haos
109

Teleskop James Webb snimio centar naše galaksije

D. B.
Svemirski teleskop James Webb napravio je nove spektakularne fotografije, a ovog puta je riječ o centru galaksije Mliječni put.

Fotografije predstavljaju uvid u najgušći dio našeg okruženja nudeći dosad neviđene detalje. One prikazuju regiju formiranja zvijezda pod nazivom Sagittarius C (Strijelac) ili skraćeno Sgr C.

Ovo područje je udaljeno 300 svjetlosnih godina od supermasivne crne rupe galaksije, Sagittarius A, kao i više od 25.000 svjetlosnih godina od planete Zemlje. U ovoj regiji se nalazi više od 500.000 zvijezda i različitih klastera protozvijezda, a to su zvijezde koje se još uvijek formiraju i dobijaju na masi. Krajnji rezultat je zadivljujući haos, posebno kad se uporedi s našim dijelom svemira, koji je u poređenju izrazito rijedak.

Galaktički centar je "najekstremnije okruženje" u Mliječnom putu, smatra profesor Jonathan Tan s Univerziteta Virginia. Dosad nije bilo podataka o ovoj regiji s ovim nivoom "rezolucije i osjetljivosti", a to se promijenilo zahvaljujući teleskopu James Webb.

U središtu svega je masivna protozvijezda koja je teža 30 puta od našeg Sunca. Zbog toga ovo područje izgleda manje "naseljeno" nego što zapravo jeste, jer ovaj solarni objekt blokira svjetlost koja dolazi iza njega tako da čak ni teleskop Webb ne može vidjeti sve zvijezde u regiji. Stoga je riječ o konzervativnom procjeni koliko je "naseljeno" ovo područje.

Podaci koje pružaju ove fotografije omogućit će istraživačima da rigorozno testiraju trenutne teorije o formaciji zvijezda. Webbova NIRCam kamera je snimila fotografije emisije joniziranog vodika, što je prikazano plavom bojom u nižem dijelu fotografije. To je vjerovatno rezultat mladih i masivnih zvijezda koje ispuštaju energetske fotone, no ogromna veličina regije je iznenadila istraživanje i upravo to je opravdalo njihov dalji rad.

Glavni istraživač tima, Samuel Crowe, rekao je da je istraživanje omogućilo ove i buduće fotografije, koje će pomoći naučnicima da razumiju prirodu masivnih zvijezda, što je slično "saznanju priče o porijeklu većeg dijela svemira".

Ovo definitivno nije prva zanimljiva fotografija koju je napravio teleskop James Webb. Dosad smo vidjeli zvijezde rođene u sazviježđu Virgo (Djevica), vodu oko komete u glavnom pojasu asteroida i imali pogled na Stubove stvaranja.