Nauka
0

Symantec razotkriva slabosti Firefox-a i Mac OSX-a

INFO Online
Iako se mnogi kunu u Firefox i njegovu sigurnost, a o tome šta korisnici OSX-a misle o tom sistemu ne treba ni govoriti, Symantec ima drugačije mišljenje.

Po Symantec-ovim podacima je tokom prvih 6 mjeseci 2005. otkriveno 25 slabih tačaka za Mozilla porodicu, dok je za Internet Explorer nađeno samo 13, od ovoga je 18 propusta za Mozillu bilo jako kritično. S druge strane Symantec je izjavio da to samo po sebi ne mora biti tako loše već može značiti i da Mozilla tim brže otkriva i popravlja svije probleme od drugih, tj. da su aktivniji u zaštiti korisnika.

Za Mac OSX opet mnogi smatraju da je pravo utočište za sigurnost, ali opet tvorci Norton-a kažu da je to samo privid jer je otkriveno dosta značajnih slabih tačaka i napada na OSX. Iako je u proteklom periodu broj potvrđenih slabosti bio relativno konstantan iz Symantec-a očekuju porast u skoroj budućnosti koji će pratiti trenutni rast njegove popularnosti kod korisnika, a shodno tome i kod napadača.

Ipak kralj pretrpljenih napada i dalje ostaje Microsoft i njegove aplikacije koje i dalje napada daleko najviše hakera. Po Symantec-u su najveća prijetnja novi modularni kodovi kojima se pokušava izbjeći detekcija, pa tako ovakav virus prvo pokušava onesposobiti antivirusni softver i firewall pa tek onda skida ostatak koda sa interneta.

Tokom 2005. Symantec je u prosjeku otkrivao 10 novih sigurnosnih propusta dnevno, a 61 posto prometa elektronske pošte je bio spam, od čega je 51% dolazilo iz SAD-a.