Nasljednik Hubblea
2

Svemirski teleskop James Webb otvorio sunčani štit

D. B.
Novi svemirski teleskop James Webb uspješno je u potpunosti otvorio svoj sunčani štit, a to je njegov prvi veći zadatak u važnoj misiji.

Kontrola na Zemlji je u utorak kompletirala otvaranje štita veličine terena za tenis, koji će omogućiti teleskopu osjetljivost potrebnu za detekciju signala koji dolaze od najudaljenijih objekata u svemiru. Sada je potrebno da teleskop "otpakuje" svoja ogledala od kojih je najveće ono koje je široko 6,5 metara.

Otvaranje sunčevog štita koji se sastoji od pet membrana značajan je uspjeh za američku svemirsku agenciju NASA-u te američku kompaniju Norhrop Grumman jer su mnogi sumnjali u dizajn koji je podrazumijevao mnogo motora, zupčanika, remenica i kablova.

No, godine detaljnih testiranja su se isplatile jer su kontrolori uspjeli razdvojiti slojeve štita i potom ih zategnuti. Posljednja membrana ima debljinu ljudske dlake.

Teleskop James Webb lansiran je 25. decembra pomoću rakete Ariane iz Francuske Gvajane. On se smatra nasljednikom legendarnog teleskopa Hubble koji je star 31 godinu i bliži se kraju svog operativnog vijeka. James Webb će imati slične zadatke, no ispunjavat će ih s naprednijim tehnologijama koje će mu omogućiti da "vidi" dublje u svemir. Očekuje se da će "uhvatiti" svjetlost prvih zvijezda koje su nastale nakon "Velikog praska" prije više od 13,5 milijardi godina.

Izuzetno važna je i osjetljivost teleskopa na infracrvenu svjetlost koja dolazi od njegovih "meta" na rubu vidljivog svemira. Teleskop mora biti ohlađen na veoma nisku temperaturu kako njegovi signali ne bi dominirali nad signalima koje pokušava detektovati. Tu ulogu ima sunčev štit, čija će sjena oko Webbovih ogledala i instrumenata omogućiti spuštanje temperature ispod 230 stepeni.

Do kraja ove sedmice se očekuje izvlačenje sekundarnog ogledala širokog 74 centimetra. Teleskop se trenutno kreće na poziciju udaljenu 1,5 miliona kilometara od Zemlje, a to je mjesto odakle će proučavati svemir.

Ovo je zajednički projekt američke, evropske i kanadske svemirske agencije.