Nauka
0

Svečano otvoren obnovljeni Demonstracijski kabinet Nikole Tesle

FENA
U povodu obilježavanja Godine Nikole Tesle, danas je u Tehničkom muzeju u Zagrebu svečano otvoren obnovljeni Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, u kojemu su replike Teslinih najpoznatijih izuma koje će posjetitelji moći vidjeti svakodnevno.

Obnovljeni kabinet Nikole Tesle na 260 kvadratnih metara posjetiteljima približava život i djelo znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle raznim multimedijalnim sadržajima.

Tribina s devedesetak sjedećih mjesta dijeli prostor za posjetitelje na tri dijela u kojima su medijski prikazani djetinjstvo, školovanje, život i rad u Americi te odlikovanja i priznanja Nikole Tesle.

Izlošci u Kabinetu nalaze se na pokretnim postoljima, tako da se mogu pomicati prema središnjem dijelu gdje se izvode pokusi. Radi se o rekonstrukcijama najpoznatijih Teslinih izuma izrađenim prema originalnim Teslinim nacrtima i patentnim prijavama, u većini slučajeva metodama i materijalima iz vremena u kojemu je živio, kazala je na otvorenju voditeljica projekta Božica Škulj.

Obnova je trajala dvije godine, rekla je napomenuvši da u tridesetak godina postojanja Kabinet do 2006. nije doživio značajnije promjene. Sadašnji izgled kabineta rezultat je zahtjeva da bude suvremeniji i dinamičniji, kazala je Škulj napomenuvši da će demonstracije pokusa biti jednom dnevno. "Tesla je 'brand' a Muzej ga mora imati dostojno prezentiranog", kazala je.