Pukao stajni trap
59

Stigle prve fotografije landera Odysseus, na boku je i ima oštećenje

D. B.
Prve jasne fotografije landera Odysseus, koji se nalazi na površini Mjeseca, objavljene su i pokazuju u kakvom je stanju.

Među fotografijama je i ona na kojoj se vidi da je lander na boku te da je jedna "noga" slomljena prilikom slijetanja na Mjesec. Ipak, lander je uprkos tome nastavio raditi i slati podatke o lunarnom okruženju.

Odysseus je u četvrtak prošle sedmice ispisao historiju tako što je postao prva privatna svemirska letjelica koja je obavila meko slijetanje na Mjesec. Uprkos svojoj orijentaciji, lander se prilagodio, a administrator američke svemirske agencije NASA-e, Bill Nelson, tvrdi da ga treba slaviti.

NASA je potpisala ugovor s kompanijom Intuitive Machines iz Houstona, koja je proizvela lander i opremila ga sa šest naučnih instrumenata američke svemirske agencije.

Iako se smatra uspješnim i šalje informacije, lander je imao neugodno slijetanje. Trebao se spustiti ravno, vertikalno, pri brzini od jednog metra u sekundi, no imao je problema s navigacijom. Kompjuter nije mogao obraditi precizne podatke lasera o dometu te se morao oslanjati na optičke kamere za informacije o visini i brzini. Zbog toga se spustio tri puta brže nego je planirano i to uz bočno kretanje koje je rezultiralo proklizavanjem. Zbog toga je vjerovatno pukao stajni trap te se lander prevrnuo.

Odysseus leži na svojim žutim rezervoarima helija pod uglom u odnosu na površinu od otprilike 30 stepeni.

Letjelica je bila prinuđena da ograničeno komunicira s Houstonom putem svojih antena, no kada su kontrolori shvatili kako se signali šalju, uspostavljen je širok tok podataka.

NASA-ini instrumenti su fokusirani na testiranje novih navigacijskih tehnologija i proučavanje površinskih uslova na mjestu slijetanja. Lander bi trebao ući u hibernaciju danas, jer Sunce nestaje iza horizonta. Međutim, u martu će inženjeri imati šansu da "ožive" lander.

Misija kompanije Intuitive Machines je dio NASA-inog Commercial Lunar Palyoad Services (CLPS) programa, u kojem plaća različite privatne američke kompanije za misije na Mjesecu. Intuitive Machines planira nove misije, a jedna od njih uključuje bušenje površine Mjeseca.

Podsjetimo, japanska svemirska agencija JAXA uspjela je "probuditi" svoj lunarni lander Slim nakon što je preživio lunarnu noć. I ovaj lander je neugodno sletio, na "nos", no nije prestao komunicirati, baš kao ni Odysseus. Dosad je poslao mnogo fotografija svog okruženja.