Stephen Hawking
0

"Sretniji sam sad teško bolestan nego dok sam bio zdrav"

Sarajevo-x.com
On je ostao gotovo potpuno paralizovan zbog bolesti motornih neurona. No, britanski naučnik Stephen Hawking priznaje kako je sada sretniji nego što je bio prije oboljenja koje ga je zadesilo prije gotovo 50 godina.

"Nemam puno toga pozitivnog reći o bolesti motornih neurona. Ali, odlučio sam da se ne sažalijevam i da imam još mnogo toga za napraviti. Sada sam sretniji nego prije", kazao je slavni naučnik.

Profesor Hawking je bio obećavajući 21-godišnji naučnik kad mu je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS). Ljudi pogođeni tom bolešću obično ne prežive više od deset godina. No, Hawking, koji sad ima 69 godina, etablirao se kao jedan od najuglednijih naučnika, koji je napisao nekoliko izuzetno prodavanih knjiga uključujući "Kratku historiju vremena". Također, Hawking se ženio dvaput i ima troje odrasle djece.

Bolest mu je oduzela moć govora, tako da sad govori uz pomoć displeja koji prati pokrete njegovih obraza. Njegov dug i produktivan život je doveo do toga da se mnogi pitaju da li on stvarno ima ALS. Zamoljen da komentira takve špekulacije u razgovoru za New York Times, on je priznao da možda kod njega nije prisutan najzastupljeniji tip ove opake bolesti.

Kazao je da je sretan da može raditi na području teorijske fizike, jednom od rijetkih u kojima ozbiljan invaliditet nije hendikep. Pozvao je druge ljude koje je pogodila ova bolest da ne klonu duhom.