Potreban jedan dan
67

SpaceX odgodio lansiranje Starshipa za subotu zbog zamjene dijela rakete

D. B.
Nakon što je dobila dozvolu Federalne administracije za avijaciju, kompanija SpaceX je danas (petak) trebala obaviti drugi pokušaj lansiranja rakete Starship, no na to ćemo morati još čekati.

SpaceX je saopćio da je odgodio lansiranje za jedan dan, odnosno za subotu, a razlog je zamjena jednog dijela rakete. Riječ je o mrežastim perajima koja su dio Super Heavy boostera, a koja mu pomažu da upravlja svojim povratkom na Zemlju.

Prozor za lansiranje Starshipa u subotu 18. novembra iz postrojenja Starbase u Boca Chici u Teksasu sada iznosi 20 minuta, a SpaceX će osigurati prijenos uživo.

Starship je SpaceX-ova sljedeća generacija transportnog sistema za duboki svemir, a kompanija ga razvija kako bi transportovala ljude i teret na Mjesec, Mars i još dalje. Sastoji se iz dva elementa koja se mogu više puta koristiti. Prvu fazu čini Super Heavy booster visok 50 metara, a drugu svemirska letjelica Starship. Zajedno čine najveću i najmoćniju raketu ikada napravljenu, a kada je sastavljen Starship je visok 122 metra.

Poznato je da je Starship prvi put lansiran 20. aprila ove godine s namjerom leta oko Zemlje i padom u Pacifik, no došlo je problema u fazi odvajanja od Super Heavy boostera, zbog čega je SpaceX aktivirao samouništenje visoko iznad Meksičkog zaljeva četiri minute nakon lansiranja.

Cilj za subotu je isti, a ako sve bude išlo prema planu, Super Heavy će pasti u vodu u Meksičkom zaljevu sedam minuta nakon lansiranja. Gornja faza Starshipa će približiti orbitalnoj brzini dok pravi djelomični krug oko naše planete, a potom će i Starship pasti u vodu kod Havaja oko 90 minuta nakon lansiranja.