Iz Cape Canaverala
43

SpaceX lansirao evropski teleskop za mapiranje "mračnog" svemira

D. B.
Kompanija SpaceX je tokom vikenda za Evropsku svemirsku agenciju (ESA) pomoću rakete Falcon 9 lansirala teleskop iz Cape Canaverala na Floridi.

Riječ je o NIR (bliski infracrveni) teleskopu pod nazivom Euclid, koji je dobio ime po grčkom matematičaru, a koji se smatra "ocem geometrije". Ovaj teleskop će proučavati kako tamna materija i tamna energija oblikuju svemir.

Pored kamere od 600 MP koju će astronomi koristiti za mapiranje trećine noćnog neba u narednih šest godina, Euclid je opremljen i NIR spektrometrom i fotometrom za mjerenje crvenog pomaka galaksija.

U kombinaciji s podacima iz zemaljskih opservatorija, te informacije će pomoći naučnicima da procijene udaljenost između različitih galaksija. Oni se nadaju da će im Euclid omogućiti da ustanove da li je teorija Alberta Einsteina o općoj relativnosti drugačija na kosmičkoj skali. Postoji realna mogućnost da bi teleskop mogao unijeti revoluciju u razumijevanje fizike pa čak i ponuditi uvid u konačnu sudbinu svemira.

"Ako želimo razumjeti svemir u kojem živimo, moramo otkriti prirodu tamne materije i tamne energije te razumjeti ulogu koju imaju o oblikovanju kosmosa. Da bismo se pozabavili ovim fundamentalnim pitanjima, Euclid će dostaviti najdetaljniju mapu vangalaktičkog neba", izjavila je Carlole Mundell, direktorica nauke u ESA-i.

Sada kada je u svemiru, teleskop će putovati do druge Lagrangeove tačke Sunčevog sistema. To je ista oblast svemira u kojoj je radio i svemirski teleskop James Webb proteklih godinu dana. Euclid će mjesec dana putovati do te oblasti, a proći će još tri mjeseca dok ESA ne istestira njegove instrumente prije nego započne slanje podataka na Zemlju.