OSIRIS-REx
61

Sonda NASA-e uspješno sletjela na Zemlju, nosi uzorke koji mogu objasniti kako je nastao život

V. K.
Detalji slijetanja na Zemlju (Screenshot: NASA)
Detalji slijetanja na Zemlju (Screenshot: NASA)
Misija NASA-e OSIRIS-REx koja je poslata sa Zemlje u svemir 2016. godine uspješno se vratila na Zemlju prikupivši materijal sa dvije milijarde kilometara udaljenog asteroida Bennu.

Sonda je stigla na asteroid 2018. godine, a glavni cilj joj je bio prikupljanje materijala sa površine asteroida koji su naučnici opisali kao najopasnijim koji postoji.

"Svakih šest godina njegova orbita oko Sunca približi ga Zemlji. Naučnici su izračunali da je šansa da se sruši na našu planetu 1 prema 1.750 u narednih 300 ili više godina, a datum za koji su najviše zabrinuti u tom pogledu je 24. septembar 2182. godine", piše BBC.

Ono što je bio cilj misije kada je riječ o prikupljanju materijala jeste to da je sonda prikupila kamene fragmente različitih veličina - od nekoliko milimetara do veličine prašine.

"Ako teorija da je život nastao na Zemlji udarom asteroida stoji, onda bismo mogli otkriti neke fascinantne organske molekole na uzorcima sa ovog asteroida", pojasnili su iz NASA-e.

Prema prvim informacijama, sonda je uspjela izvući oko 250 grama materijala.

"To je zapravo ogromna količina za ovakve vrste testova. Naučnici će sprovoditi analize i testiranja decenijama na osnovu toga", navodi se.