Historijski trenutak
56

Solarna sonda Parker prošla kroz atmosferu Sunca

D. B.
Američka svemirska agencija NASA proslavlja historijski trenutak nakon što je njena solarna sonda prvi put prošla kroz vanjsku atmosferu Sunca.

Riječ je o sonci Parker, koja je kratko ušla u vanjsku atmosferu Sunca koju naučnici nazivaju korona. To se dogodilo još u aprilu ove godine, no tek sada je stigla potvrda zahvaljujući analizi podataka. Sonda Parker je izdržala intenzivnu toplotu i radijaciju te je prikupila nove podatke koji omogućavaju nova sazanja o Suncu.

"Baš kao što je slijetanje na Mjesec omogućilo naučnicima da razumiju kako je formiran, 'dodirivanje' Sunca je ogroman korak za čovječanstvo i pomoći će nam da dođemo do ključnih informacija o našoj najbližoj zvijezdi i njenom utjecaju na Solarni sistem", rekao je Nicola Fox, jedan od direktora NASA-e.

Sonda Parker je lansirana prije tri godine s ciljem da u nekoliko navrata priđe što bliže Suncu. Letjelica se kreće velikom briznom od 500.000 km/h, a njena strategija je da brzo uđe i izađe iz vanjske atmosfere Sunca te da obavi mjerenja solarnog okruženja nizom instrumenata postavljenih iza debelog toplotnog štita.

NASA-ina sonda je prošla vanjskom granicom korone, a to je tačka u kojoj se solarni materijal "vezan" za Sunce njegovom gravitacijom i magnetnim poljem oslobađa i struji svemirom. Sonda je prošla 13 miliona kilometara iznad vidljive površine ili fotosfere Sunca.

Podaci sonde pokazuju da je prošla iznad i ispod grancie tri puta za svega pet sati, a naučnici su uočili promjenu uvjeta. U unutrašnjosti korone je Sunčevo magnetno polje bilo mnogo jače te je dominiralo kretanjem čestica. Letjelica je bila okružena materijalom koji je zaista u kontaktu sa Suncem.

Naučnici su fascinirani koronom jer se u njoj odvijaju neki ključni procesi koji su trenutno neobjašnjivi.

Jedan izgleda kao kontinuirano pregrijavanje. Temperatura Sunca u njegovoj fotosferi iznosi oko 6.000 stepeni, ali unutar korone može dostići nevjerovatnih milion stepeni pa čak i više.

Tim naučnika namjerava prikupiti mnogo više podataka dok sonda ulazi dublje u koronu priliko preleta Sunca, a spustit će se na sedam miliona kilometara u fotosferu do 2025. godine. Podaci koje prikupi sonda, kao i oni do kojih se dolazi zahvaljujući opservatorijumima, imaju direktnu važnost za sve na Zemlji. Aktivnost sunca može utjecati na magnetno polje Zemlje, što može dovesti do poremećaja komunikacija, sateliti se mogu isključiti, a može biti problema i s električnom mrežom.