Dvije daleke mrlje
26

Rover Curiosity zabilježio neobičan pogled na Zemlju i Veneru s Marsa

Dž. L.
Foto: NASA
Foto: NASA
Rover Curiosity Američke svemirske agencije (NASA) zabilježio je nove fotografije koje prikazuju Zemlju i Veneru kao dvije daleke mrlje u zadivljujućem pogledu s Marsa koji nas još jednom podsjeća na ljepotu našeg Sunčevog sistema.

Ovaj neobični trenutak pogleda prema nebu, na kojem se vidi koliko je Zemlja udaljena od crvene planete, zabilježen je otprilike 75 minuta nakon zalaska Sunca 5. juna ove godine, javlja NASA.

U ovo doba godine, kada Mars ulazi u olujnu sezonu, velika je količina prašine u atmosferi koja čini nebo svijetlijim. S obzirom na ovakvu situaciju, planete izgledaju kao svijetle tačke u svemiru, a obično se čine kao vrlo svijetle zvijezde.

"Čak ni umjereno svijetle zvijezde nisu bile vidljive kada je snimljena ova fotografija Venere", rekao je istraživač Mastcama Mark Lemmon sa Univerziteta u Boulderu, Colorado.

Foto: NASA
Foto: NASA

Kad je Curiosity 2014. godine zabilježio fotografiju Zemlje i Mjeseca, boja i svjetlina neba znatno su se razlikovale nego na ovim najnovijim fotografijama.

Od svog slijetanja na Mars 2012. godine rover Curiosity snimio je i brojne prolazeće asteroide, Merkus, kao i Marsova dva mjeseca, Phobos i Deimos.