DIo naučnog istraživanja
10

Robot Echo "špijunira" pingvine na Antarktiku

D. B.
Naučnici koriste robote kako bi proučavali koliko su ranjivi morski ekosistemi te kako klimatske promjene utječu na Antarktik.

Mali robot Echo ima točkove te se kreće i "špijunira" pingvine na Antartiku.

"Echo je autonomno vozilo koje ulazi u koloniju pingvina i 'skenira' ih tražeći one koje smo ranije označili, kako bismo vidjeli da li su se vratili u koloniju. Korištenje autonomnih opservatorija i autonomnih vozila će nam omogućiti da proučavamo životinje tokom cijele godine i na više lokacija", rekao je naučnik Daniel Zittebart.

Naučnici žele naučiti što više dok pri tome što manje utječu na životinje. Nova tehnologija će im omogućiti da imaju uvid u utjecaj klimatskih promjena na morske životinje poput pingvina.

"Ovo je bilo dobro iskustvo u smislu da smo shvatili da ptice dobro prihvataju robota Echo. Cilj nam je da imamo informacije o distribuciji ptica na moru godinu za godinom. Ako one npr. određenim godinama ili nekoliko godina u nizu idu veoma daleko od kolonije, onda možete zaključiti da tu više nema hrane. Nešto se događa u ekosistemu. Želimo pratiti više rezultata i promjena godinu za godinom, desetljeće za desetljećem kako bismo uvidjeli kako promjene okoliša i klimatske promjene utječu na te resurse", rekla je Celine Le Bohec, istraživačica iz Naučnog centra u Monacu.