Herschel i Planck spremni
0

Prvi evropski teleskopi odlaze u svemir

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
BBC je u srijedu navečer objavio da će Evropa lansirati dva svemirska teleskopa, što je dosad najveće svemirsko dostignuće Starog kontinenta.

Dva teleskopa, nazvana Herschel i Planck koštali su skoro dvije milijarde eura, a u svemir će ih lansirati jedna raketa, Ariane.

Lansiranje teleskopa biće izvršeno na teritoriji Francuske Gvajane, na sjevernim obalama Južne Amerike.

Ovo je revolucionarni evropski potez u svrhu otkrivanja novih informacija o porijeklu svemira i evoluciji kosmosa, piše BBC.

Herschel i Planck će na visini od 11,000 kilometara iznad Zemljine površine biti pušteni iz rakete, te nastaviti svoju misiju.

Svemirski teleskop Herschel je najveći teleskop kojeg će ljudi lansirati u svemir, njegova primarna leća ima promjer od 3,5 metra što je za jedan i pol put veće od glavne leće Hubbleovog teleskopa.

Njegova težina svedena je na minimalnih 350 kilograma zahvaljujući silikon karbidu, materijalu od kojeg je izrađen Herschel, a posebna osjetljivost na infracrvene zrake omogućava da dosegne i najudaljenjije galaksije.

Drugi teleskop, Planck je istraživački teleskop koji skenira svemir te mjeri CMB (kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje) zaostalo nakon Velikog praska. Planck je dosad najprecizniji teleskop za mjerenje CMB-a, a pored Plancka, CMB mjere NASA-ini sateliti COBE i WMAP.

Teleskopi Herschel i Planck konstruisani su i usavršeni zasebno, no iza kompletnog projekta stoji Evropska Svemirska Agencija (ESA).

Također, ovo je najskuplji projekat ESA-e koji je koštao oko dvije milijarde eura uz dotanih 700 miliona eura koje su zemlje članice ESA-e osigurale za teleskopske instrumente, dodaje BBC.