Nauka
0

Pronađen fosil prethistorijskog morskog krokodila u Brazilu

Sarajevo-x.com
Novotkriveni fosil morskog krokodila u Brazilu pokazuje da su reptili preživjeli izumiranje dinosaura prije 65 miliona godina, objavili su naučnici.

Brazilski paleontolozi izjavili su da je otkriće fosila “Guarinisuchus munizi”, poznatijeg kao morski krokodil, produbilo novu teoriju o migraciji prethistorijskih krokodila iz Afrike prema Južnoj i Sjevernoj Americi.

Fosil star 62 miliona godina pripada grupi dinosaurida, koji su zamijenili mosasauruse ili morske zmijolike guštere, kao dominantni morski grabežljivci u epohi paleocena, objavio je Reuters.

“Zahvaljujući naučnom istraživanju, znamo šta se desilo u blizini brazilske obale. Sad je pitanje da li se ista stvar desila svugdje u svijetu. Mi vjerujemo da jeste”, izjavio je Alexander Kellner iz Nacionalnog muzeja u Rio de Janeirou.

Riječ “guarinisuchus” je nastala od riječi “ratnik” na brazilskom dijalektu (tupi) indijanskog jezika. Riječ “munizi” vodi porijeklo od imena brazilskog paleontologa, Geralda da Coste Barro Muniza.

Sa lobanjom, čeljustima i kičmenim pršljenovima, fosil pripada najkompletnijoj grupi pronađenoj u Južnoj Americi.

“Jedan od razloga zašto ih zovemo ratnicima je zato što su preživjeli fenomen izumiranja dinosaura”, objasnio je Kellner. Ovi krokodili su bili dominantni predatori, iako su bili relativno mali, oko tri metra širine. Ali, kako ističe istraživač, veličina nije uvijek važna, misleći pri tome na ribe pirane.

Fosil je pronađen na obali područja pod Mina Poty na sjeverozapadu Brazila.