Novi izum američkih naučnika
0

Pilula koja vas podsjeća da uzmete medikamente

Sarajevo-x.com
Liječnici će uskoro moći pratiti da li su njihovi pacijenti uzeli prepisanu terapiju i sve to uz pomoć novog izuma američkih naučnika - pilule s mikročipom, objavio je britanski Telegraph.

Čipovi širine jednog milimetra ugrađeni u pilule omogućit će ljekarima da prate uzimaju li njihovi pacijenti predviđenu terapiju.

Naučnici kažu da će ovaj izum biti od posebne koristi starijim osobama koje često zaborave uzeti medikamente kao i hroničnim i srčanim bolesnicima.

Ova vijest će vjerovatno obradovati i brojne žene koje koriste kontracepcijska sredstva, jer ukoliko zaborave popiti tabletu, senzori novoizumljene pilule će ih podsjetiti da to učine.

Nakon što uzmete propisani lijek 'inteligentna' pilula šalje elektronske impulse na vaš mobitel, a nakon toga putem interneta liječniku, na osnovu čega on prati vaše zdravstveno stanje, te da li ste uzeli prepisane medikamente, pojasnili su tvorci pilule.

Mikročipovi načinjeni od silicija ne mogu se vidjeti 'golim' okom, a mogu se ugraditi u bilo koji medikament tokom proizvodnog procesa.

Dvije najveće američke kompanije koje se bave proizvodnjom lijekova testirale su pilulu koju je proizvela američka kompanija Proteus Biomedical.

"Izumljena pilula bit će od velike koristi kako pacijentima tako i njihovim porodicama, jer će omogućiti svakodnevno liječničko praćenje njihovog zdravstvenog stanja", kazao je profesor Nick Peters, kardiolog sa londonskog koledža koji je učestvovao u testiranju ove pilule, dodajući da su teški bolesnici obično bivali zadržani u bolnici kako bi redovno uzimali terapiju, no sada uz pomoć ove pilule moći će ići na kućno liječenje, a samim tim će biti više slobodnih mijesta u bolnici.