Naučna otkrića
0

Otkrivena vakcina protiv ptičje gripe

Sarajevo-x.com
U novembarskom broju naučnog časopisa General Virology izašla je studija u kojoj naučnici tvrde da su na pragu otkrića jedinstvene vakcine protiv ptičje gripe koja će se primjenjivati i na ljudima i na životinjama.

Vakcina protiv opasnog virusa ptičje gripe od kojeg mogu oboliti ptice, ljudi i kućni ljubimci dugo vremena je bila prioritet u liječničkim i naučnim krugovima.

"U vrijeme kad se svijet suočava s pandemijom ptičje gripe uzrokovane virusom H5N1, jedinstvena vakcina je primarna potreba", otkriva Daniel Perez s američkog univerziteta Maryland.

Ptičja gripa jeste, kako naučnici ističu, problem Afrike i nerazvijenih zemalja, ali uvijek postoji opasnost od pandemije.

Istraživanje je vršeno na pticama i miševima, koji su nakon vakcinacije preživjeli dvije najopasnije vrste virusa ptičje gripe, H5N1 i H9N2, bez vidnih posljedica.

"Naglasak je na tome da se kreira univerzalna vakcina koja će ubijati svaku vrstu ovog smrtonosnog virusa i uštedjeti dosta vremena u suzbijanju širenja bolesti", dodaje Perez.