Riješena misterija
14

Otkriven sadržaj misterioznih egipatskih lijesova starih 2.000 godina

F. H.
Foto: T British Museum i O’Flynn et al.
Foto: T British Museum i O’Flynn et al.
Tim naučnika ispitao je brojne tajanstvene zapečaćene kutije koje datiraju iz egipatskog kasnog i ptolemejskog razdoblja pomoću neutronske tomografije.

Kutije, koje su sve napravljene otprilike između sredine sedmog i trećeg stoljeća prije Nove ere, sadržavale su neka zapanjujuća otkrića uključujući skrivene ostatke životinja prikazanih na ilustracijama s vanjske strane kutija.

Mumificiranje životinja bila je uobičajena praksa u starom Egiptu, pri čemu su životinjski ostaci stavljani u kipove, lijesove ili posvećene, ili zavjetne, kutije koje su zatim bile zapečaćene. Međutim, činilo se da su neke od kutija premale da u njih stane tijelo cijele životinje.

Kad su ih arheolozi prvi put otkrili, nekoliko dragocjenih kutija još je bilo zapečaćeno,, a određeni broj još neotvorenih lijesova i kutija sada se nalazi u raznim muzejima.

U nedavnoj recenziranoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, tim naučnika ponovno je pregledao šest neotvorenih zavjetnih kutija izrađenih od legure bakra, koje su sada dio zbirke Britanskog muzeja.

Svrha istraživanja bila je potraga za prisutnošću životinjskih ostataka i razumijevanje proizvodnje spremnika, nadovezujući se na prethodna istraživanja.

Kutije su već bile analizirane u prethodnoj studiji korištenjem rendgenske kompjutorizirane tomografije, ali rezultati nisu bili uvjerljivi. Umjesto korištenja iste metode kao u prethodnoj studiji, tim koji je proveo naknadno istraživanje koristio je metodu poznatu kao neutronska tomografija kako bi otkrio što je skriveno unutar zatvorenih kutija.

Rendgensko snimanje može biti ograničeno prisutnošću metala, osobito olova, olovne bronze ili drugih gustih materijala. Iz tog razloga, neutronska tomografija je uspostavljena kao komplementarna, neinvazivna tehnika koja se koristi uz metode X-zraka, jer je učinkovita u otkrivanju organskog materijala.

Korištenjem neutronske tomografije, istraživači su uspjeli otkriti uvjerljivije informacije o drevnim kutijama, a u jednoj od njih otkriveno je nekoliko kostiju, uključujući naizgled potpunu lubanju guštera.

Kutiju krasi i figura guštera čiji ukrasi odgovaraju uzorku vrste guštera koja se inače nalazi na području gdje se kutija nalazi, a veličinom također odgovara lubanji i ostalim kostima u kutiji.

Dodatne kosti ili fragmenti kostiju pronađeni su u najmanje tri kutije, a tragovi ostataka kostiju otkriveni su u još dvije. Fragmenti tekstila identificirani su u tri kutije, što ukazuje da su kosti vjerojatno bile umotane u materijal.

Smatra se da je materijal za omatanje lan, koji se obično koristio u staroegipatskoj mumifikaciji.

Tri kutije imaju omče s vanjske strane i sadrže olovo, koje je možda korišteno za pomoć pri raspodjeli težine po posudi.

Istraživači su nagađali da je olovo možda odabrano zbog svog statusa magičnog materijala u starom Egiptu, jer su prethodna istraživanja pokazala da se olovo koristilo u ljubavnim čarolijama i kletvama.

Pretpostavlja se da su petlje korištene za vješanje lakših kutija na zidove svetišta ili hrama, ili na kipove ili čamce tokom vjerskih procesija, dok su teži lijesovi s olovom bili bez petlji možda se koristili u različite svrhe.