Nauka
631

Nusmir Mekić iz Tuzle napravio projekat vjetroelektrana koje će umanjiti iznose računa za struju

Piše: A. B.
Nusmir Mekić
Nusmir Mekić
Nusmir Mekić, zlatni student Fakulteta elektrotehnike iz Tuzle, osvojio je nagradu za najpopularniji projekat na svjetskom takmičenju startup ideja u Danskoj sa 7.300 glasova. Njegova ideja je bila napraviti male vjetroelektrane koje će svi moći priuštiti i koje će pomoći svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba ovaj uspješni mladi Tuzlak kaže da je najveći problem vjetroelektrana cijena, stoga je i radio na tome da skupe dijelove zamijeni jeftinijim, ali boljim, te da ih prilagodi radu vjetroelektrana.

"Cilj je imati uređaj koji će svako moći kupiti i postaviti na svoju kuću kako bi umanjio račun za struju ili ga u potpunosti 'zaradio'. Pored toga možemo imati i veliki utjecaj na našu okolinu te smanjiti veliku zagađenost koju imaju pojedini gradovi u BiH. Inače, riječ je o svjetskom takmičenju startup ideja koje organizira Ventura Cup u saradnji s udruženim danskim Univerzitetima. Takmičenje okuplja najbolje ideje za započinjanje biznisa, gdje su prisutni predstavnici velikih svjetskih univerziteta i internacionalni predstavnici", kaže Mekić koji trenutno boravi u Danskoj gdje prisustvuje raznim radionicama i takmičenjima.

Dodaje kako se osim navedenih na takmičenju nalaze i drugi ljudi iz cijelog svijeta koji su imali dovoljno dobru ideju da prođu u uži krug od 50 finalista.

Takmičari su inače podijeljeni u šest kategorija, a pobjednik svake kategorije dobija 5.000, dok jedan od tih pobjednika dobija dodatnih 20.000 dolara.

"Takmičenje je nevjerovatno iskustvo, jer sam upoznao mnogo sjajnih ljudi, ali i napravio kontakte koji mi mogu pomoći u realizaciji ideje i nastavku karijere, tzv. mentore", dodaje mladi bh. inovator.

Sedmog oktobra danska princeza Mary je dodijelila nagrade najuspješnijim mladim inovatorima, među kojima je bio i bh. predstavnik Nusmir Mekić.