Nauka
0

"Nebeski voz" istražuje globalno zagrijavanje

NINA
U aprilu 2005. na 700 kilometara od Zemlje, letjet će takozvani "nebeski voz" istraživačkog američko-francuskog svemirskog programa Aquatrain čiji je zadatak proniknuti u tajne zemljine atmosfere i rasvijetliti mehanizme klimatskog zagrijavanja.

Program je započet u maju 2002., kako je javila agencija AFP, lansiranjem američkog satelita Aqua koji prikuplja podatke o razmjeni između vode i atmosfere.

Do iduće godine u orbiti će se naći još četiri satelita: Aura (NASA), PARASOL (Nacionalni francuski centar za proučavanje svemira - Cnes), CALIPSO (Cnes-NASA), CloudSat (NASA-Kanadska svemirska agencija).

Tih pet satelita kružit će u nizu, veoma blizu jedan drugom, pa će tako podsjećati na voz, odakle i naziv. Između prvog i posljednjeg bit će samo 15 minuta razlike, a među nekima od njih razmak će biti samo 15 sekundi. Njima će se 2007. godine pridružiti i satelit Eye (NASA).

Oni bi trebali prikupiti dovoljno podataka da bi se razjasnila uloga oblaka, koji pokrivaju više od 50 posto Zemljine površine, i utjecaj sitnih čestica, koje plutaju u atmosferi i čija se prisutnost može objasniti ili prirodnim pojavama, kao u slučaju pijeska koga vjetar diže u atmosferu, ili zagađenjem ili velikim šumskim požarima.

Upravo utjecaj tih dviju pojava, oblaka i sitnih čestica, na razvoj klime još je nedovoljno poznat i Aquatrain bi trebao to razjasniti. Zna se da oblaci djelomično odbijaju sunčevo zračenje, doprinoseći tako hlađenju Zemlje. To je efekat suncobrana. Međutim, oni također zadržavaju i upijaju zračenja zemljine površine i utječu na globalno zagrijavanje, nazvan efektom staklenika.

Što se tiče čestica, one neposredno utječu na hlađenje sunčevih zraka, ali se veoma malo zna o njihovom utjecaju na oblake.

Naučnici su pokušali avionima prikupiti relevantne podatke. Međutim, uvidjeli su da tako prikupljeni podaci nisu globalni, zbog čega je bilo nužno krenuti na veće visine, u svemir.

Za 15-20 godina nove generacije tih satelita trebale bi dati visoko pouzdane prognoze o promjeni klime.