Nauka
415

Naučnici: Tibetanci imaju "Denisonov DNK", oni nisu "ljudi"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naučnici tvrde da Tibetanci nemaju problema sa razrijeđenim vazduhom i ekstremnom hladnoćom zato što - nisu ljudi?!

Rasmus Nielsen sa Univerziteta Berkeley i njegovi saradnici iz laboratorije za istraživnje DNK u Kini tvrde da Tibetanci pripadaju misterioznoj grupi "Denisonovaca" i da nisu homo sapiensi.

Misteriozni DNK pronađen je 2010. godine u Rusiji, a otkrio ga je pustinjak Denis, po kome su i dobili ime.

Nielsen je istraživao gen EPAS-1 i otkrio da prirodna selekcija podržava njegov opstanak i nastavak vrste.

Naučnici su davno ustanovili da Tibetanci funkcionišu sasvim normalno na velikim visinama i da se sa lakoćom kreću po "krovu svijeta", dok se obični ljudi tamo osjećaju loše i izmučeno.

Pretpostavljalo se da je nakon hiljada godina genetskog prilagođavanja DNK Tibetanaca drugačiji, ali sada se vjeruje da su oni "Denisonovci" i da imaju DNK drugačiji od onog koji je svojstven homo sapiensima.

Prije Nielsen teorije, američki naučnici sa Univerziteta Yuta pronašli su deset gena koji omogućavaju Tibetancima da izdrže sa veoma niskoim nivoom kiseonika u atmosferi.

Većini drugih ljudi, uključujući i alpiniste koji su u "top formi", uvijek je mučno u tim uslovima, a često se javljaju i komplikacije u mozgu i plućima.

Dva uočena gena povezana su sa hemoglobinom - dijelom krvi koja prenosi kiseonik po tijelu.

Interesantno je da neki drugi stanovnici visokih predjela nemaju svojstva Tibetanaca ni tu izdržljivost - čak ni stanovnici Anda.

Otkriće da Tibetanci imaju misteriozni "Denisonov DNK" objavljeno je u časopisu "Priroda".