Nauka
0

Naučnici riješili misteriju psećeg rasta

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Samo jedan gen čini razliku u rastu između male pudlice i visoke danske doge koja je istog uzrasta kao jedan poni. Ova saznanja sopćili su naučnici iz Chicaga koji su istraživali njihove gene. Rezultati istraživanja mogli bi osvijetliti i neke probleme ljudskog rasta i određenih bolesti.

Visina pasa varira više nego kod bilo kojeg drugog sisara. Ključ ovih razlika čini se da leži u varijanti IGF1 gena za rast, navodi se u ovosedmičnom izdanju magazina "Science".

"Otkrili smo da je IGF1 gen odgovoran za reguliranje veličine tijela pasa", rekao je Nathan Sutter iz Instituta "National Genome Research" koji je vodio istraživanje.

Tim sastavljen od 21 istraživača otkrio je da svi mali psi, koji su učestvovali u studiji, imaju smanjenu produkciju IGF1 gena, a psi srednjeg i većeg uzrasta imali su veću količinu istog gena. Otkriće je bitno zato što se IGF1 (insulin-like growth factor 1) nalazi u svim psećim vrstama pa i u ljudskoj DNK.

"Za mnogo ljudskih gena postoji i gen dvojnik u psećoj DNK", objasnio je Sutter. Naučnici vjeruju da saznanja o tome kako geni kontrolišu veličinu tijela pasa, mogu pomoći boljem razumijevanju o razvoju ljudskog skeleta. Ova saznanja također mogu odgovoriti na pitanje uloge gena u oboljenjima kao što je rak. Naime, ukoliko ljudsko tijelo oboli od raka, ono automatski gubi sposobnost daljeg rasta.

Psi su se razvili iz vrste sivog vuka prije 15.000 godina. Godine evolucije izrodile su gigante kao što su psi težine i do 91 kilograma pa sve do male čivauve koja u prosjeku teži samo 2.5 kilograma.

U ovom istraživanju učestvovalo je više od 3.000 pasa iz 143 različitih pasmina.