Nauka
2

Naučnici napravili umjetnu meduzu od ćelija srca pacova

Klix.ba
Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država su stvorili umjetnu meduzu. Tim je meduzu napravio korištenjem baze napravljene od silicijuma na koju su postavljene ćelije srčanog mišića pacova. Električnim udarima su kontrolisali plivanje i sinhronizovali kontrakcije kako bi oponašali stvarne meduze.

Ovaj projekat će služiti kao dokaz koncepta obrnutog inžinjeringa raznih mišičnih organa i jednostavnih oblika života.

Zbog činjenice da meduze koriste svoje mišiće kako bi se kretale kroz vodu, način na koji funkcionišu na svom najjednostavnijem nivou je jako sličan funkcionisanju ljudskog srca.

Ovaj projekat takođe proširuje definiciju "sintetičkog života", rastućeg polja nauke koji se do sada fokusirao na repliciranje jednostavnijih životnih blokova.

Profesor Kevin Kit Parker je rekao da je želio da se usprotivi tradicionalnom pogledu na sintetičku biologiju koja se fokusira na genetsku manipulaciju ćelija. Umjesto da izgradi ćeliju, on je želio da napravi "čudovište".

Dvije grupe naučnika sa Caltecha i Harvarda su radili godinama kako bi što bolje razumjeli ključne faktore koji pomažu pri kretanju meduza, uključujući i raspored mišića, način na koji se njihovo tijelo grči i širi i kako dinamika fluida pomaže i odmaže njihovom kretanju.