Nauka
0

Naučnici komunicirali sa pacijentom koji je već 12 godina u vegetativnom stanju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kanadski naučnici uspjeli su komunicirati s pacijentom koji je u vegetativnom stanju već 12 godina.

Uz pomoć magnetne rezonance posmatrali su moždanu aktivnost pacijenta koji prije nije davao nikakve znakove svijesti i postavljali mu pitanja.

Dok je bio u skeneru pacijent je odgovorio na nekoliko pitanja. Znao je kako se zove i da se nalazi u bolnici. Odgovarao je sa "da" i "ne", a odgovori su čitani sa snimaka magnetne rezonance.

"Nove tehnologije podižu komunikaciju s pacijentima koji su u vegetativnom stanju na novi nivo. Može se utvrditi ko je pri svijesti, a ko nije, te komunicirati s onima koji to mogu. Na taj način možemo lakše ispuniti njihove želje", rekao je istraživač Adrian Owen.

Pacijenti koji pretrpe ošećenje mozga izgube fizičku mogućnost davanja odgovora. Kada se obraćamo takvom pacijentu ne znamo da li nas on čuje, razumije i da li je svjestan svog okruženja. Ovim načinom je dokazano da neki pacijenti za koje se misli da su u potpuno vegetativnom stanju mogu razmišljati i da su svjesni okruženja u kojem se nalaze.

Tim istraživača došao je do ovog značajnog postignuća u neurologiji ranije ove godine, a ono predstavlja veliku nadu za pacijente koji su u komi.