I dalje je problem antena
22

NASA primila signal "izgubljene" letjelice Voyager 2

D. B.
Nekon perioda tišine, američka svemirska agencija NASA primila je signal letjelice Voyager 2 koja je udaljena milijardama kilometara u međuzvjezdanom prostoru.

NASA je 21. jula greškom poslala niz komandi letjelici koja je nagnula svoju antenu dva stepena od Zemlje, zbog čega je komunikacija između Voyagera 2 i antena Deep Space Networka (DSN) u Canberri u Australiji poremećena zbog pomaka orijentacije.

Od tada tim za kontrolu misije pokušava ponovo uspustaviti kontakt sa sondom.

"Zatražili smo pomoć grupa Deep Space Network i Radio Science kako bismo provjerili da li možemo čuti signal Voyagera 2. To je bilo uspješno jer sada vidimo signal 'otkucaja srca' naše letjelice, znamo da je 'živa' i operativna. Boljeg smo raspoloženja", izjavila je Suzanne Dodd, projekt menadžerica Voyagera u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji.

Međutim, iako je tim uvjeren da Voyager 2 radi, njegova antena još uvijek nije usmjerena prema Zemlji. Kontrolori leta pokušavaju poslati novi set komandi kako bi poravnali antenu i usmjerili je ka našoj planeti, no očekivanja nisu prevelika.

Ako komande ne stignu do Voyagera 2, onda tim treba čekati do oktobra dok se letjelica automatski ne resetuje. Softver letjelice je programiran tako da automatski resetuje njenu orijentaciju u specifično vrijeme godine. Na taj način antena ostaje usmjerena prema Zemlji sve vrijeme. Sljedeća automatska reorijentacija dogodit će se 15. oktobra.

Iako je riječ o dužem čekanju, NASA će nastaviti slati svoje komande letjelici kako bi se što prije uspostavio kontakt.

Voyager 2 je udaljen 19,9 milijardi kilometara od Zemlje, a na toj udaljenosti signal putuje oko 18,5 sati u jednom pravcu kroz Sunčev sistem do svemirske letjelice.

Voyager 2 i njegov identični blizanac Voyager 1 lansirani su u svemir 1977. godine u razmaku od svega nekoliko sedmica.

Voyager 1 je udaljen 24 milijarde kilometara od Zemlje, što znači da je prva letjelica koju je napravio čovjek, a koja je 2012. godine ušla u međuzvjezdani prostor. Letjelica nastavlja normalno funkcionisati i održava komunikaciju sa zemaljskim timom.