Komande su isporučene
28

NASA ponovo uspostavila kontakt s letjelicom Voyager 2, antena okrenuta prema Zemlji

D. B.
Američka svemirska agencija NASA je saopćila da je ponovo uspostavila kontakt s letjelicom Voyager 2.

NASA je uspjela uspostaviti kontakt sa svojom sondom nakon što je veza izgubljena 21. jula. Do incidenta je došlo nakon što ju je serija komadi greškom usmjerila dva stepena od Zemlje. Iako je Voyager 2 podešen da automatski resetuje svoju orijentaciju 15. oktobra, NASA nije željela čekati kako bi saznala da li letjelica još uvijek funkcioniše. Voyager 2 je lansiran 1977. godine te jedna od dvije sonde koje šalju vrijedne podatke o međuzvjezdanom prostoru.

Nekoliko dana nakon 21. jula agencija nije bila sigurna ni u kakvom je stanju sonda. Tek 1. augusta su antene Deep Space Networka (DSN) na Zemlji detektovale signal sonde, a riječ je o signalu koji letjelica koristi za slanje podataka na Zemlju. Ipak, taj signal je bio preslab za slanje bilo kakvih informacija, ali je poslužio kao potvrda da Voyager 2 još uvijek radi te da nije skrenuo sa svoje putanje.

Stoga je NASA, umjesto da čeka oktobar, krenula u akciju. Tim je smislio plan da "vikne" komandu namijenjenu svemirskoj letjelici kojom joj "naređuje" da okrene svoju antenu prema Zemlji. Cijeli proces je pokazao koliko je svemir zaista ogroman, jer je trebalo 18,5 sati da ta poruka stigne do sonde te još 18,5 sati da NASA počne primati naučne i telemetrijske podatke, a to je dokaz da je Voyager 2 primio komandu.

Ovo nije prvi put da NASA ima problema sa svemirskom letjelicom. Godine 2020. je morala pružiti tehničku pomoć milijardama kilometara nakon što je aktiviran sistem koji gasi naučnu opremu u svrhu štednje električne energije.

Voyager 2 je ušao u međuzvjezdani prostor, što znači da je izašao iz balona plazme koji stvara naše Sunce. To se dogodilo 2018. godine, kada je ova letjelica postala druga koja je to učinila nakon Voyagera 1.

NASA vjeruje da Voyager 1 i Voyager 2 mogu ostati u kontaktu s DSN-om do 2036. godine, vjeruje se da se podaci vjerovatno neće prikupljati nakon 2025. godine.

S obzirom na činjenicu da će letjelica slati informacije još manje od dvije godine, jasno je zašto naučnici nisu željeli gubiti vrijeme čekajući automatsko resetovanje.