Nije prvi put
29

NASA izgubila kontakt s helikopterom na Marsu, signal upostavljen tokom vikenda

D. B.
Nakon kraćeg perioda gubitka signala, američka svemirska agencija NASA ponovo je uspostavila kontakt sa svojim helikopterom Ingenuity, koji s enalazi na Marsu.

Letjelica je u četvrtak tokom 72. leta neočekivano prekinula komunikaciju s roverom Perseverance, koji se također nalazi na Crvenoj planeti i koji prenosi sve podatke između Ingenuityja i Zemlje. I ranije su se događale ovakve situacija, a prethodni let je također skraćen iz nepoznatih razloga. NASA je prilikom najnovijeg leta namjerala obaviti provjeru sistema letjelice.

Helikopter je u četvrtak poletio i dostigao visinu od 12 metara, nakon čega je prestao komunicirati s roverom Perseverance ranije nego je trebao.

Međutim, signal je ponovo uspostavljen u subotu navečer, a NASA je započela analizu podataka kako bi se saznalo zbog čega je Ingenuity iznenada prekinuo kontakt s roverom.

Ranije je Ingenuity imao slične incidente, prethodni se dogodio prošle godine, no helikopter se vratio letovima. Zasad nije poznat pravi razlog prekida kontakta, no Ingenuity je definitivno premašio sva očekivanja u svojoj misiji.