Važno postignuće
12

NASA-ina sonda Osiris-Rex uspješno sletjela na asteroid Bennu

D. B.
Svemirska letjelica američke svermiske organizacije NASA-e sonda Osiris-Rex uspješno je obavila svoj zadatak.

Radiosignali koji su došli na Zemlju s udaljenosti od 330 miliona kilometara su potvrdili da je sonda Osiris-Rex sletjela na asteroid Bennu, gdje je vjerovatno uspjela prikupiti uzorke.

NASA tek treba objaviti detalje misije i potvrditi da su prikupljeni uzorci. Cilj je bio prikupiti najmanje 60 grama uzoraka, a moguće je da je prikupljen kilogram ili više od toga.

Bennu je veoma primitivan svemirski objekt pa naučnici vjeruju da prašina i fragmenti na njegovoj površini sadržre fascinantne tragove hemije koja je bila prisutna prilikom stvaranja Sunca i planeta prije više od 4,5 milijardi godina.

"Presretni smo, puno je emocija i svi smo veoma ponosni. Ovo je bio ključni dio misije. U narednim danima ćemo znati koliko je uzoraka prikupljeno. Imamo ono o čemu smo razmišljali desetljećima", rekao je NASA-in administrator za nauku Thomas Zurbuchen.

Ukoliko kojim slučajem uzorci nisu prikupljeni, sonda će obaviti još jedan pokušaj. S uzorcima bi se trebala vratiti na Zemlju 2023. godine, piše BBC.