Misija OSIRIS-REx
6

NASA čeka prve uzorke asteroida Bennu, stižu 24. septembra

D. B.
Američka svemirska agencija NASA priprema se dolazak prvih uzoraka asteroida Bennu, koji su prikupljeni u okviru misije OSIRIS-REx.

NASA-in tim je nedavno obavio posljednji trening u sklopu priprema za dolazak kapsule, koje će se spustiti u pustinju u Utahu. To bi se trebalo dogoditi 24. septembra, a kapsula će sletjeti na poligon za testiranja i trening ministarstva odbrane.

Misija OSIRIS-REx je lansirana kako bi se analizirao sastav asteroida Benu bliskog Zemlji te se njegovi uzorci transportovali na našu planetu. Tokom nedavno obavljene probe je imitacija kapsule ispuštena iz aviona te je sletjela u određenu zonu na pomenutom poligonu.

"Za nekoliko sedmica ćemo dobiti dio historije Sunčevog sistema, a ovaj uspješni test pokazuje da smo spremni. Materijal s asteroida Bennu će pomoći da saznamo više o formiranju našeg Sunčevog sistema, koji je nastao prije 4,5 milijardi godina, a možda čak i kako je nastala Zemlja", rekao je Nicola Fox iz NASA-e.

Prethodno je tim obavio "drop" testove i druge probe vezane za kapsulu.

Što se tiče kapsule, ona nosi mali uzorak asteroida težak oko 250 grama, a svemirska letjelica ga je prikupila 2020. godine s površine asteroida i pohranila na sigurno. Za prikupljanje uzorka se pobrinula TAGSAM ruka letjelice. Letjelica je u periodu od pet sekundi imala kontakt s površinom asteroida, a za to vrijeme je pušten azot kako bi se uzburkao površinski materijal, odnosno prašina i mali komadi stijene, koje je TAGSAM uhvatio.

"U posljednjoj smo fazi sedmogodišnjeg putovanja, koja se čini kao posljednji kilometri maratona. Osjećamo ponos i radost, ali smo i fokusirani da se sve završi kako treba", rekao je Rich Burns, projekt menadžer misije OSIRIS-REx.

Nakon što je ispusti letjelica, kapsula će se spuštati padobranom oko 13 minuta te sletjeti na određenu lokaciju. Tim misije će potom brzo transportovati kapsulu u improvizirani čisti objekt na vojnom poligonu. Uzorak mora biti prikupljen brzo kako bi se izbjegla kontaminacija.

Nakon toga slijedi zračni transport u Johnson Space Center u Houstonu, gdje će mali dijelovi uzoraka biti podijeljeni različitim institutima za naučna istraživanja.

Iako je mali, uzorak bi mogao ponuditi mnogo informacija o formiranju Zemlje i Sunčevog sistema, kao i o porijeklu ključnih organskih spojeva koji su možda doveli do razvoja ranog života na našoj planeti.

Precizan povratak letjelice je ključan za uspješnost misije, tako da NASA pomno prati njenu putanju.

Također, NASA će uživo prikazivati posljednje trenutke misije.