Obavio posljednji let
52

NASA će pomjeriti propelere helikoptera Ingenuity i procijeniti štetu

D. B.
Misija helikoptera Ingenuity na Marsu zvanično se bliži svom kraju, no prije toga će naučnici američke svemirske agencije NASA-e pokušati procijeniti štetu koju je pretrpio prilikom pada.

NASA je u srijedu održala livestream tokom kojeg je odala počast helikopteru Ingenuity, a koji je pretrpio štetu tokom posljednjeg leta. Agencija je otkrila da su sva četiri propelera oštećena prilikom grubog slijetanja Ingenuityja na površinu Crene planete.

Projekt menadžer Teddy Tzanetos je kazao da NASA i njen Laboratorij za mlazni pogon još uvijek nisu sigurni šta je uzrokovalo oštećenje propelera helikoptera, odnosno da li je došlo do pada energije prilikom slijetanja i neželjenog kontakta s tlom ili je slučajno udario o tlo.

Ipak, namjera je pomjeriti propelere helikoptera i polako ih rotirati, odnosno promijeniti njihov ugao, kako bi se mogao snimiti video i na osnovu toga obaviti procjenu štete. Nažalost, šta god da naučnici otkriju, Tzanetos je potvrdio da je letjelica definitivno obavila posljednji let te da će uskoro završiti svoju misiju.

"Helikopteri poput ovog nisu dizajnirani da lete čak ni s malom nestabilnošću, tako da ćemo završiti misiju u narednim sedmicama", kazao je Tzanetos.

Ingenuity se pokazao kao vrijedan saputnik roveru Perseverance, jer su u paru istraživali Mars od slijetanja na površinu Crvene planete 18. februara 2021. godine. Helikopter je dizajniran da izdrži samo pet letova, no on ih je upisao ukupno 72.

"Ne samo da nam je pomogao u dizajniranju budućnih misija, nego je dao doprinos u aktuelnoj misiji Perseverancea. Izviđao je situaciju ispred njega i dao uvid u operacije koje su pred roverom. To je pomoglo planerima da pređu teren te da identificiraju potencijalno zanimljive naučne ciljeve", rekla je zvaničnica NASA-e Tiffany Morgan.

Ingenuity je definitivno premašio sva očekivanja NASA-e, posebno zbog činjenice da je napravljen od komponenti običnih mobitela, a prije svega je postao prva letjelica koju je proizveo čovjek, a koja je letjela na drugoj planeti.

NASA već namjerava koristiti helikoptere na drugim planetama ili nebeskim tijelima, a koji će biti bazirani na onome što je agencija naučila zahvaljujući Ingenuityju.