Nauka
264

Najpoznatiji svjetski fizičari na Bjelašnici razgovaraju o Božijoj čestici

Piše: J. H.
Najeminentniji fizičari na Bjelašnici (Foto: Klix.ba)
Najeminentniji fizičari na Bjelašnici (Foto: Klix.ba)
Najpoznatiji svjetski nuklearni fizičari ovih dana borave na Bjelašnici na kojoj su u proteklih pet dana razgovarali o subatomskoj fizici, najnovijim otkrićima u svijetu nuklearne fizike i ostalim veoma važnim oblastima.

Zahvaljujući Denisu Parganliji, bh. stručnjaku iz oblasti iz oblasti nuklearne i fizike elementarnih čestica koji radi na Tehničkom univerzitetu u Beču, u našu zemlju po drugi put su stigli najveći umovi kada je riječ o jednoj od najinteresantnijih oblasti iz fizike.

Nakon što su na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici boravili prošle godine, njih 50 naučnika izrazilo je želju da se ponovo vrate u Sarajevo što se do sada nikad nije desilo u okviru konferencije nuklearnih fizičara "Excited QCD 2014".

"Stigli su stručnjaci iz 18 zemalja svijeta, sa četiri kontinenta, od Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Brazila do bivših jugoslovenskih republika. Jedan kolega stigao je čak iz Sibira", kaže Parganlija za Klix.ba.

Kako kaže, razgovarali su o i Higgsovom bozonu poznatijem kao Božija čestica, koji je protekle godine otkriven u CERN-ovom razbijaču atomskih čestica, 10 milijardi dolara vrijednom velikom hadronskom sudaraču, koji se nalazi u kružnom tunelu ispod švicarsko-francuske granice.

"To je nešto jako važno i potrebno. Zadnjih 50 godina trajali su teorijski računi koji su nam govorili kakvi tipovi čestica bi trebali postojati, kakvo je njihovo međudjelovanje i slične stvari. U toj slagalici nedostajala je jedna veoma važna i presudna čestica za međudjelovanje. Njenim otkrićem dosta stvari je razjašnjeno. Nismo još uvijek otkrili sve, ali je ovo veoma važan korak u našem potpunom razumjevanju međudjelovanja elementarnih čestica. To je epohalno otkiće za koje je dodijeljena Nobelova nagada", kaže Parganlija.

Osim ovoga, na konferenciji je bilo riječi i o najnovijim dostignućima iz moderne fizike i eksperimentalnih mjerenja.

"Naučnici su u Sarajevo stigli kako bi izvjestili o rezultatima mjerenja u protekloj godini, o subatomskim česticama, mezonima, hadronima i ostalim česticama čija nam djelovanja još uvijek nisu jasna", dodaje naš sagovornik, Zeničanin koji je u Frankfurtu diplomirao i doktorirao.

Parganlija kaže da je naučnicima fascinantno to što se sa Sarajevskog aerodroma do planine na kojoj mogu uživati može stići za pola sata. Petodnevna konferencija završava večeras u 19:00 sati.