Nauka
3

Možemo li uopće biti vlasnici placa na Mjesecu?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Imate novac i želite postati vlasnik placa na Mjesecu ili Marsu? Vjerovatno ćete biti razočarani nakon što se upoznate sa vrlo komplikovanim pravilima o tome šta znači biti kolonizator svemira.

Ukoliko vas zanimaju rudnici, energija ili turizam, onda imate puno razloga da vas privuče istraživanje svemira. Pojedini pioniri vjeruju kako sam opstanak ljudske vrste zavisi od koloniziranja nebeskih tijela kao što su Mars i Mjesec, piše The Conversation.

Ako se zadubite u ozbiljnije i konkretnije aspekte tematike, lako je primjetiti da vlasnici kompanija i neki političari u Sjedinjenim Američkim Državama na poseban način posmatraju nebo u potrezi za neotkrivenim resursima. Rusija planira da kolonizira naš satelit do 2030. godine, a Japan sanja o gradnji prstena solarnih panela koji bi sakupljali sunčevu energiju i istu slali natrag na Zemlju.

Za početak treba se raščistiti legalna validnost vanzemaljskih posjeda kako se ne bi desila paralela sa staromodnim shvatanjem i odobravanjem kolonijalizma.

Kada je svemirska utrka dobijala na snazi, SAD je lobirao da svemir postane "zajedničko dobro". Sovjetski Savez je bilo teško špijunirati, a prostor iznad SSSR-a činio se kao savršenim za tiha špijuniranja. Pojam zajedničkog dobra bio je i način sprječavanja da se državni suverenitet preseli u svemir, a SAD-u i SSSR-u to je odgovaralo jer ni jedna zemlja nije bila sposobna da se bori na nepozantom frontu.

Ovaj princip može biti pronađen u Sporazumu o svemiru iz 1967. godine u kojem se vrlo jasno zabranjuje „promicanje nacionalnog suvereniteta, iskorištavanja ili okupacije“.

Ipak, advokati tvrde da se dokument ne odnosi na privatne kompanije, a priznanje vlasništva gledaju kao stvar jurizdikcije, a ne teritorijalnog suvereniteta.

Čak i za vrijeme pregovora o sadržaju Sporazuma iz 1967. godine bilo je jasno da države ne žele uplitanje privatnika. Ipak, pojedini vide rupu u Sporazumu koja navodno dozvoljava privatnim licima da budu vlasnici komada zemlje na Mjesecu.

S druge strane, advokati branioci Sporazuma tvrde da države sprovode međunarodnu odgovornost za aktivnosti u svemiru, a koja podrazumijeva aktivnosti kompanija i osoba.

Tako da koliko god je ideja o kupovini placa na Mjesecu simpatična, da bi se vaše potencijalno vlasništvo priznalo o tome se moraju pitati države potpisnice Sporazuma iz 1967.

Treba imati u vidu da je čak i ovo legalno nagađanje čisto teoretsko. Ako kupite komad Mjeseca vi teško da možete biti priznati vlasnik jer jednostavno niste na Mjesecu nego na Zemlji. Ukoliko želite biti vlasnik, vi morate biti mentalno i fizički involvirani u taj posjed.