Noć istraživača 2017
61

Mladi u Mostaru predstavili ideje stvaranja energije iz biomase i ekološke kozmetike

Piše: R. D.
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović primila je mostarske srednjškolce, mlade naučnike i istraživače te njihove mentore koji su svojim projektima učestvovali na manifestaciji "Evropska noć istraživača 2017", a koju je podržalo pomenuto ministarstvo.

Ovom prilikom su svoje naučnoistraživačke projekte, ukupno njih šest, predstavili Srednja medicinska škola Mostar, Druga gimnazija i Gimnazija Mostar.

Ministarica Dilberović čestitala je učenicima na kreativnosti i inovativnosti koja je rezultirala zanimljivim projektima te izrazila nadu da ćemo u budućnosti imati sve veći broj mladih ljudi zainteresiranih za nauku.

"Vjerujem da možemo povećati interes mladih za istraživanje i populariziranje određenih naučnih grana, jer Bosna i Hercegovina u mladima ima veliko bogatstvo i ne smijemo propustiti priliku da im pružimo bolje mogućnosti za školovanje i život u ovoj zemlji", kazala je Elvira Dilberović.

Dilberović je istakla da njeno ministarstvo podržava i druge naučno-popularne projekte.

"S ciljem uključivanja studenata u naučnoistraživački rad, organiziramo Dan prirodnih nauka u FBiH, koji povezuje prirodno-matematičke fakultete iz Sarajeva, Tuzle i Mostara, a podržavamo i izdavanje časopisa Svemir. Začeli smo i ideju o osnivanju muzeja nauke i tehnike kako bismo sačuvali makar dio naučno-tehničke baštine u zemlji", navela je federalna ministrica naglasivši da planiraju obnoviti i javni poziv isključivo za populariziranje nauke, na koji će se moći javiti škole, fakulteti i naučne ustanove.

Poslije obraćanja ministrice upriličeno je predstavljanje radova. Srednja medicinska škola predstavila je tri projekta: "Proizvodnja električne energije iz biomase" i "Zagađenost rijeke Neretve krupnim otpadom", za koji je osvojila prvo i drugo mjesto u okviru "Evropske noći istraživača", te projekt "Eko kozmetika". Druga gimnazija je prezentirala projekt "Karta za budućnost", a Gimnazija Mostar "Utjecaj različitih pića na zubnu caklinu" za koji je dobila treću nagradu, kao i projekt "Elektrohemija".

Ajla Hajruši, učenica Gimnazije Mostar, govorila je o projektu "Utjecaj različitih pića na zubnu caklinu", na kojem je i sama radila.

"Sretni smo osvojenim trećim mjestom, a istraživali smo kako kafa, cola i zeleni čaj utječu na promjenu boje zuba. Istraživali smo neke inovacije, upoznali mnogo prijatelja i nadamo se da ćemo iduće godine biti još bolji", kazala je Ajla Hajruši te naglasila kako im istraživanja pomažu u učenju i nastavi.

Senad Bajat, učenik Srednje medicinske škole Mostar, govorio je o tri projekta svoje škole, s posebnim osvrtom na svoj projekt koji se bavio ekologijom i čistoćom rijeke Neretve.

"Željeli smo reći ostalim građanima o važnosti čistoće, da to nije samo čistoća, već očuvanje biodiverziteta faune i flore", kazao je Bajat.

Nekoliko riječi kazao je i profesor Elvir Čajić koji je bio mentor jednoj grupi, a predaje fiziku u Medicinskoj školi. Čajić je naveo osnovne karakteristike projekta koji se bavio obnovljivim izvorima energije, ponosan da je ideja došla od samih učenika.