Poznata sudbina letjelice
29

Lunarni lander Peregrine i njegov teret će vjerovatno sagorjeti u atmosferi Zemlje

D. B.
Kompanija Astrobotic je saopćila da je njen na propast osuđeni lunarni lander Peregrine na putu prema Zemlji, gdje će doživjeti svoj kraj.

Čini se da se Peregrine vraća tako odakle je došao, a zo je Zemlja. Na propast osuđena svemirska letjelica, koja je doživjela anomaliju nedugo nakon lansiranja te počela gubiti pogonsko gorivo, sagorjet će u atmosferi Zemlje, navodi se u saopćenju Astrobotica objavljenom na društvenoj mreži X. Kompanija planira održati konferenciju za medije zajedno s američkom svemirskom agencijom NASA-om u četvrtak 18. januara, na kojoj će se govoriti o sudbini landera.

Peregrine je dosad izdržao mnogo duže nego je bilo ko očekivao nakon što je otkriveno curenje pogonskog goriva 8. januara, a Astrobotic je često objavljivao novosti o njegovom stanju. Kompanija je prije nekoliko dana odustala od pokušaja mekog slijetanja na površinu Mjeseca, no nije bilo sasvim jasno gdje će lander doživjeti svoj kraj. Peregrine je uspio otputovati na lunarnu distancu, no s obzirom poziciju Mjeseca u njegovoj orbiti proteklog vikenda, susreta nije bilo.

Da se sve odvijalo prema planu, Peregrine bi se susreo s Mjesecom 15 dana nakon lansiranja, a tada bi započeo tranziciju iz Zemljine u lunarnu orbitu. Kako dani prolaze, lander ostaje bez goriva, tako da vjerovatno neće izdržati dovoljno dugo kako bi došlo do susreta.

"Naše procjene pokazuju da je letjelica na putu prema Zemlji, gdje će vjerovatno sagorjeti u atmosferi", poručili su iz Astrobotica.

Uvijek je postojao rizik da će misija ovako završiti, jer su slijetanja na Mjesec veoma težak zadatak. Komercijalna misija je označila prvu od onih koje su isplanirane u NASA-inom Commercial Lunar Payload Services programu (CLPS), a čak i prije lansiranja je menadžer programa Chris Gulbert upozorio da "uspjeh ne može biti garantovan".