Nosi uzorke asteroida
14

Letjelica OSIRIS-REx obavila ključni manevar na putu prema Zemlji

D. B.
Svemirska letjelica američke svemirske agencije NASA-e, OSIRIS-REx, uspješno je obavila manevar korekcije putanje, koji je ključan na njenom putu prema Zemlji.

Letjelica je aktivirala svoje Attitude Controly System (ACS) potisnike te se usmjerila prema našoj planeti. Ova blaga korekcija osigurava da letjelica bude u optimalnoj poziciji za ispuštanje kapsule koja sadrži stijene i prašinu s asteroida Bennu. Uzorci bi trebali stići na Zemlju u nedjelju 24. sektembra.

OSIRIS-REx je morao promijeniti svoju brzinu za manje od 1 km/h u odnosu na Zemlju. Iako se čini da je riječ o maloj promjeni, ovoje izuzetno važno prilagođavanje jer bi letjelica bez njega prošla pored Zemlje, a njen teret ne bi stigao na našu planetu.

Nakon korekcije putanje, letjelica se sada priprema za ispuštanje kapsule koja će ući u Zemljinu atmosferu već proračunatom brzinom i pod određenim uglom. Nakon ispuštanja, kapsula bi trebala sletjeti u roku od 13 minuta u područje veličine 58 kilometara. Potom će timovi na tlu brzo helikopterom transportovati uzorke u "čistu" sobu kako bi se izbjegla kontaminacija. Ranije je obavljena i "proba" u Utahu koja je uključivala transport uzoraka helikopterom, ali i uzoraka tla oko kapsule kako bi se procijenila potencijalna kontaminacija kapsule.

Dvadesetak minuta nakon što ispusti uzorke, letjelica OSIRIS-REx će aktivirati svoje motore te će krenuti u svoju novu misiju, a to je asteroid Apophis.

Uzorci koji stižu na Zemlju prikupljeni su s asteroida Bennu 2020. godine, a NASA očekuje da će ponuditi uvid u formiranje Sunčevog sistema prije oko 4,5 milijardi godina.